. .
1. Wspomagają pracę mózgu
Magazyn "Neurology" opublikował badania, które wykazały, że osobysięgające po dużą ilość przeciwutleniaczy mają lepszą zdolność koncentracji i pamięć krótkotrwałą. Zmniejsza się też w ich przypadku ryzyko wczesnej demencji.
Oczy a dieta www.shutterstock.com shutterstock
2. Poprawiają wzrok
Na przykład jagody lub jarmuż zawierają luteinę, która chroni nasze oczy przed promieniowaniem UV. Warto pamiętać, że słońce nie jest sprzymierzeńcem naszych oczu. Może się przyczynić do zaćmy, degeneracji plamki żółtej, a nawet czerniaka oka.
. shutterstock.com shutterstock.com
3. Odmładzają skórę
Od dawna wiadomo, że antyoksydanty odmładzają. Przeciwdziałają wolnym rodnikom, odpowiedzialnym za starzenie się naszej skóry.
Jednym z najważniejszych elementów leczenia nadciśnienia jest właściwa dieta Shutterstock Shutterstock
4. Obniżają ciśnienie
Produkty bogate w antyoksydanty mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi, a także ilość złego cholesterolu. Ponadto poprawiają wrażliwość na insulinę.
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ .