To, jak rodzice odżywiają swoje dzieci i jakie przekazują im nawyki żywieniowe ma kluczowe znaczenie!
Z jednej strony, jeżeli od małego dzieciom ograniczany jest dostęp do pewnych produktów, na przykład cukier czy sól, w przyszłości będą one rzadziej sięgały po te składniki. Nauczone jedzenia dużych ilości warzyw i owoców, z pewnością będą po nie sięgać również w dorosłym życiu.
Z drugiej strony, jeżeli narzucamy zbyt surowe ograniczenia, możemy zniechęcić je do zdrowego odżywiania. W przyszłości mogą mieć one większą ochotę, by wybierać "zakazane" w dzieciństwie jedzenie.
Powinniśmy więc pozwalać im na niezdrowe jedzenie bez ograniczeń? Oczywiście, że nie! Najlepszym rozwiązaniem jest ograniczenie niezdrowych produktów i nauczenie dzieci, by cieszyły się smakiem warzyw, owoców, ryb, itp. Kiedy będą już dorosłe, będą miały nawyk, by wybierać te rzeczy, które jadały kiedyś.
Badania dowodzą, że:
- waga w 17% zależy od genów, w 8% od aktywności fizycznej, a aż w 60% od nawyków żywieniowych
- 3 pierwsze lata życia to czas, gdy organizm programuje nawyki żywieniowe, apetyt i metabolizm
- według Światowej Organizacji Zdrowia, 3 razy więcej niż 20 lat temu rodzi się dziś dzieci z nadwagą
- 15% dzieci, które rodzą się w Polsce, ma wyższą masą urodzeniową (ponad 4 kg), za co odpowiedzialna jest dieta matki
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ .