Owsianki do zadań specjalnych [3 PRZEPISY]

Przepisy na 3 pyszne owsianki, które poza wyśmienitym smakiem, mają też zdrowotne działanie! Pomogą zregenerować mięśnie, wzmocnić kości i przegnać głód!

1. Regenerująca mięśnie

Składniki:

- 1 łyżka oliwy

- 175g startej dyni

- szczypta gałki muszkatołowej

- 75g komosy ryżowej

- szczypta kardamonu

- 2 posiekane ząbki czosnku

- 450 ml bulionu

Na wierzch do posypania: prażone pestki słonecznika i dyni

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę, a następnie dodaj dynię, czosnek, komosę ryżową i przyprawy. Podsmażaj około 3 minut. Wlej bulion i gotuj około 25 minut. Gotowe! Przełóż do miseczek i posyp prażonymi pestkami dyni i słonecznika.

Działanie: Ta owsianka jest źródłem potasu, który sprzyja utrzymaniu sprawności i wydajności mięśni.

2. Na mocne kości

Składniki:

- pół litra wody

- 80g płatków owsianych

- szczypta soli

- 1 łyżeczka miodu

- pół łyżeczki nasion chia

Do posypania: posiekane migdały, 1 łyżeczka miodu, szczypta nasion chia

Przygotowanie:

Zagotuj wodę, a następnie wrzuć płatki, dopraw solą i zmniejsz ogień. Gotuj przez 30 minut, a następnie dodaj nasiona chia i łyżeczkę miodu. Wierzch posyp migdałami, nasionami chia i polej odrobiną miodu.

Działanie: Źródło minerałów i wapnia, które wzmacniają nasze kości.

3. Na przegnanie głodu

Składniki:

- 80g płatków owsianych

- odrobina soli morskiej

- 300 ml wody

- 200 ml mleka sojowego

- 1 łyżka oleju kokosowego

Do posypania: płatki migdałowe, posiekane orzechy w włoskie i orzechy laskowe, miód

Przygotowanie:

Do wrzącej wody wrzuć płatki i szczyptę soli. Gotuj przez 5 minut, mieszając. W osobnym naczyniu zagotuj mleko i odstaw do wystygnięcia. Garnek z płatkami wstaw na noc do lodówki. Rano, gdy najdzie cię ochota na owsiankę, wyjmij ją i zacznij powoli podgrzewać, rozcieńczając ją mlekiem i dodając olej kokosowy. Na koniec dodaj orzechy, płatki migdałowe i miód. Gotowe!

Działanie: Orzechy pomagają zachować uczucie sytości.

WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ .

    Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.