1. Regenerująca mięśnie
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 175g startej dyni
- szczypta gałki muszkatołowej
- 75g komosy ryżowej
- szczypta kardamonu
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 450 ml bulionu
Na wierzch do posypania: prażone pestki słonecznika i dyni
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę, a następnie dodaj dynię, czosnek, komosę ryżową i przyprawy. Podsmażaj około 3 minut. Wlej bulion i gotuj około 25 minut. Gotowe! Przełóż do miseczek i posyp prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Działanie: Ta owsianka jest źródłem potasu, który sprzyja utrzymaniu sprawności i wydajności mięśni.
2. Na mocne kości
Składniki:
- pół litra wody
- 80g płatków owsianych
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
- pół łyżeczki nasion chia
Do posypania: posiekane migdały, 1 łyżeczka miodu, szczypta nasion chia
Przygotowanie:
Zagotuj wodę, a następnie wrzuć płatki, dopraw solą i zmniejsz ogień. Gotuj przez 30 minut, a następnie dodaj nasiona chia i łyżeczkę miodu. Wierzch posyp migdałami, nasionami chia i polej odrobiną miodu.
Działanie: Źródło minerałów i wapnia, które wzmacniają nasze kości.
3. Na przegnanie głodu
Składniki:
- 80g płatków owsianych
- odrobina soli morskiej
- 300 ml wody
- 200 ml mleka sojowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
Do posypania: płatki migdałowe, posiekane orzechy w włoskie i orzechy laskowe, miód
Przygotowanie:
Do wrzącej wody wrzuć płatki i szczyptę soli. Gotuj przez 5 minut, mieszając. W osobnym naczyniu zagotuj mleko i odstaw do wystygnięcia. Garnek z płatkami wstaw na noc do lodówki. Rano, gdy najdzie cię ochota na owsiankę, wyjmij ją i zacznij powoli podgrzewać, rozcieńczając ją mlekiem i dodając olej kokosowy. Na koniec dodaj orzechy, płatki migdałowe i miód. Gotowe!
Działanie: Orzechy pomagają zachować uczucie sytości.
WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ .