1. Arbuz
Po lewej stronie widać, jak wyglądał arbuz jeszcze w XVII wieku. Został uwieczniony na obrazie Giovanniego Stanchi. Zbudowany był z sześciu trójkątów.
Obraz po prawej stronie pokazuje współczesnego arbuza. Ludzie modyfikowali go, by hodowane arbuzy były mocno czerwone i miały mięsiste wnętrze. Niektórzy ludzie twierdzą, że arbuz namalowany przez Stanchiego może być po prostu niedojrzały, ale czarne nasiona sugerują, że w rzeczywistości był dojrzały.
2. Marchewka
Marchewki hodowano już w X wieku, między innymi w Persji. Kiedyś były cienkie, miały szeroko rozbudowany korzeń i fioletowy kolor!
Rolnicy zaczęli je ulepszać i stworzyli marchewki o białym kolorze i silnym smaku. Dopiero z czasem, wraz z kolejnymi modyfikacjami, marchewka stała się pomarańczowa i słodkawa w smaku.
3. Kukurydza
Tysiące lat temu kukurydza była niejadalna, a jej ziarenka smakowały jak suche i surowe ziemniaki. Współczesna kukurydza ani trochę nie przypomina tej starej! Jest 1000 razy większa niż ta 9000 lat temu i znacznie łatwiej ją obierać, a także uprawiać. Pierwsze próby modyfikacji kukurydzy zaczęto w XV wieku, kiedy europejscy osadnicy rozpoczęli jej uprawę.
4. Bakłażan
Kiedyś dzikie bakłażany miały najróżniejsze kształty i kolory - od białego, przez błękity i żółte odcienie. Ponadto miały duże kolce. Uprawa bakłażana i liczne próby ulepszenia go sprawiły, że po kolcach dzisiaj nie ma śladu, zaś samo warzywo ma ciemną purpurową barwę i podłużny kształt.
5. Banan
Po lewej stronie widzimy dzikiego banana, którego po raz pierwszy zaczęto uprawiać ponad 7 tysięcy lat temu, w Nowej Gwinei!
Współczesne banany pochodzą z połączenia dwóch dzikich odmian. Kiedyś zawierały one duże, twarde nasiona, podobnie jak te na zdjęciu po lewej stronie. Hybryda różnych odmian, doprowadziła do uzyskania dzisiejszego banana - żółtego, bez twardych pestek, którego łatwo się obiera. Ponadto lepiej smakuje i ma więcej składników odżywczych.
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ .