NIESAMOWITE! Tak wyglądały popularne warzywa i owoce, zanim ludzie zaczęli je uprawiać!

Warzywa i owoce od lat są modyfikowane genetycznie, po to by miały lepszy smak, większy rozmiar czy po prostu, żeby ładnie wyglądały. Nie uwierzycie, jak wyglądała marchewka, arbuz czy kukurydza, zanim ludzie zaczęli ingerować w naturę!

1. Arbuz

Po lewej stronie widać, jak wyglądał arbuz jeszcze w XVII wieku. Został uwieczniony na obrazie Giovanniego Stanchi. Zbudowany był z sześciu trójkątów.

Obraz po prawej stronie pokazuje współczesnego arbuza. Ludzie modyfikowali go, by hodowane arbuzy były mocno czerwone i miały mięsiste wnętrze. Niektórzy ludzie twierdzą, że arbuz namalowany przez Stanchiego może być po prostu niedojrzały, ale czarne nasiona sugerują, że w rzeczywistości był dojrzały.

.. .

2. Marchewka

Marchewki hodowano już w X wieku, między innymi w Persji. Kiedyś były cienkie, miały szeroko rozbudowany korzeń i fioletowy kolor!

Rolnicy zaczęli je ulepszać i stworzyli marchewki o białym kolorze i silnym smaku. Dopiero z czasem, wraz z kolejnymi modyfikacjami, marchewka stała się pomarańczowa i słodkawa w smaku.

.. .

3. Kukurydza

Tysiące lat temu kukurydza była niejadalna, a jej ziarenka smakowały jak suche i surowe ziemniaki. Współczesna kukurydza ani trochę nie przypomina tej starej! Jest 1000 razy większa niż ta 9000 lat temu i znacznie łatwiej ją obierać, a także uprawiać. Pierwsze próby modyfikacji kukurydzy zaczęto w XV wieku, kiedy europejscy osadnicy rozpoczęli jej uprawę.

.. .

4. Bakłażan

Kiedyś dzikie bakłażany miały najróżniejsze kształty i kolory - od białego, przez błękity i żółte odcienie. Ponadto miały duże kolce. Uprawa bakłażana i liczne próby ulepszenia go sprawiły, że po kolcach dzisiaj nie ma śladu, zaś samo warzywo ma ciemną purpurową barwę i podłużny kształt.

.. .

5. Banan

Po lewej stronie widzimy dzikiego banana, którego po raz pierwszy zaczęto uprawiać ponad 7 tysięcy lat temu, w Nowej Gwinei!

Współczesne banany pochodzą z połączenia dwóch dzikich odmian. Kiedyś zawierały one duże, twarde nasiona, podobnie jak te na zdjęciu po lewej stronie. Hybryda różnych odmian, doprowadziła do uzyskania dzisiejszego banana - żółtego, bez twardych pestek, którego łatwo się obiera. Ponadto lepiej smakuje i ma więcej składników odżywczych.

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ .

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.