Ta roślina zostawia w tyle szpinak i jarmuż. Tak, chodzi o...

Szykuje się hit kulinarny.

szczaw to nowy hit kulinarnyszczaw to nowy hit kulinarny szczaw to nowy hit kulinarny szczaw to nowy hit kulinarny

Wszyscy go znamy, ale nie przychodzi nam do głowy, żeby jeść go w innej postaci niż w zupie. Szczaw, bo o nim mowa, zaczyna być coraz bardziej popularny! Po szpinaku i jarmużu to on gości w słynnych, zielonych koktajlach.

Dlaczego warto włączyć go do diety?

Korzeń szczawiu stosowany jest w problemach żołądkowych: zatruciach, biegunkach, wzdęciach, a także, ze względu na żelazo, w niedokrwistości. W medycynie ludowej sproszkowanego korzenia używa się jako zasypki na powierzchniowe rany i owrzodzenia.

Liście szczawiu zawierają flawonoidy, karoten i witaminy C, A i z grupy B. Znajdziemy w nim także magnez, wapń, krzem. Szczaw działa detoksykująco, moczopędnie, krwiotwórczo, bakteriobójczo. Pomaga w chorobach wątroby i nerek.

Jednak należy go spożywać z umiarem, bo zawiera kwas szczawiowy, który wiąże się z wapniem, tworząc nierozpuszczalny związek nieprzyswajalny przez organizm. Kwas szczawiowy może również powodować powstawanie kamieni.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.