1. Zajrzyj do cukiernicy
Możesz wierzyć lub nie, ale to my sami w głównej mierze decydujemy o spożyciu cukru. Bardzo często bez zastanowienia, dosładzamy wszelkie napoje, jak: kawa, herbata czy kakao. To co musisz zrobić, to przestać w końcu słodzić. Pamiętaj, że tak jak przyzwyczaiłaś się do cukru, tak samo uda ci się od niego odzwyczaić. Schowaj zatem w domu cukiernicę i nauczyć się pić mniej słodkie napoje.
2. Czytaj etykiety
Robiąc zakupy spożywcze pamiętaj, by czytać dokładnie etykiety wszystkich produktów. Bardzo często wydaje nam się, że sięgamy po zdrowe rzeczy, gdy tymczasem pełne są zbędnego cukru. Pamiętaj, że zawsze masz wybór i możesz sięgnąć po inne produkty. Nie rób zatem zakupów w pośpiechu, tylko dokładnie przemyśl za co płacisz.
3. Znajdź ukryte cukry
Okazuje się, że cukier potrafi się zakamuflować. To, że w pierwszej chwili nie widzisz go w składzie danego produkty nie oznacza, że go tam nie ma. Bardzo często producenci dodają cukier do produktów, w innej postaci. Oto lista składników, które powinny wyostrzyć twoją czujność:
nektar z agawy
brązowy cukier
kryształy cane
cukier trzcinowy
słodzik kukurydziany
syrop kukurydziany
krystaliczna fruktoza
sok trzcinowy
fruktoza
koncentrat soków owocowych
cukier inwertowany
laktoza
maltoza
syrop słodowy
melasa
cukier surowy
sacharoza
Pamiętaj, jesteś tym, co jesz!
WIĘCEJ PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ .