Jagody maqui - pochodzenie
Jagody maqui pochodzą z Ameryki Południowej. Są wyjątkowo smaczne i wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Z przeprowadzonych badań wynika, że posiadają one najwięcej przeciwutleniaczy spośród wszystkich owoców. Spożywa się nie tylko owoce, ale także łodygi oraz liście, które są odpowiednio przetwarzane i pomagają przy wielu przypadłościach.
Jagody maqui - właściwości
Jagody maqui są bogate w składniki niezbędne dla utrzymania zdrowia naszego organizmu - witaminy C, A, wapń, żelazo, magnez oraz potas.
Jagody są wyjątkowo pomocne w procesie odchudzania. Ponadto pomagają przyspieszyć metabolizm, co sprzyja zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów, bez efektu jo-jo.
Duża ilość przeciwutleniaczy opóźnia proces starzenia się, poprzez niszczenie wolnych rodników. Ich spożywanie zwiększa też naszą siłę fizyczną i dodaje nam energii, dzięki wysokiej zawartości minerałów i witamin.
Antyoksydanty zawarte w tych jagodach chronią komórki w naszym ciele i sprzyjają zachowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
Jagody chronią też przed chorobami i wirusami. Mają właściwości przeciwzapalne, a dodatkowo chronią nas przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Pamiętajmy też o właściwościach oczyszczających. Spożywanie jagód maqui pomaga usuwać toksyny i zbędne substancje z organizmu, przywracając jego prawidłowe funkcjonowanie.
Jagody maqui - w jakiej formie są dostępne
W przypadku każdych owoców, najzdrowsze są te świeże, jednak długi transport z Ameryki Południowej sprawia, że do Polski docierają w postaci już przetworzonej - suszonej i sproszkowanej.
Jeżeli kupimy suszone owoce możemy je spożywać same. Wersja sproszkowana nadaje się, jako dodatek na przykład do herbaty, deserów czy innych potraw. Pamiętajmy jednak, że dodając je do gorących dań, tracą one część swoich cennych właściwości.
Osoby, które chcą schudnąć za pomocą jagód, mogą też kupić w aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością kapsułki z wyciągiem z tych owoców.
Jagody maqui - zastosowanie
Owoce te nadają egzotyczny smak i aromat naszym potrawom i napojom. Doskonale sprawdzają się w koktajlach mlecznych, lodach, przekąskach i płatkach śniadaniowych. Możemy je też dodać do domowych batonów musli, deserów i budyni.
Jagody maqui często są składnikiem napoi, preparatów energetycznych i odżywek w proszku, ze względu na ich właściwości oczyszczające i antyoksydacyjne.
Jagody maqui - lepsze od jagód acai?
Jagody maqui często porównywane są do słynnych jagód acai, które już podbiły serca osób stawiających na zdrowy styl życia. Przede wszystkim, ze względu na podobne właściwości, działanie i składniki odżywcze. Przeprowadzone badania pokazują jednak, że te pierwsze owoce wykazują nieco silniejsze działanie. Kuracja z ich użyciem przyniesie szybsze rezultaty i bardziej spektakularne efekty.
Jagody maqui - czy warto je włączyć do diety?
Jagody maqui zapewne niedługo na stałe zagoszczą w naszych sklepach ze zdrową żywnością. Są produktem wartościowym, bogatym w składniki odżywcze, który dodatkowo pomaga schudnąć i poprawić naszą kondycję. Plusem jest także ich smak - słodki i egzotyczny. Jedząc je regularnie zyskamy więcej energii, a nasz humor ulegnie poprawie.