Zielone koktajle - zdrowe i pyszne!
Moda na picie zdrowych, zielonych koktajli nie przemija! Gwiazdy wciąż są im wierne. Fankami zielonych smoothies są m.in. Ania Lewandowska, Ewa Chodakowska, Miranda Kerr, Fergie i Alessandra Ambrosio. Nikogo to nie dziwi, bo zielone koktajle mają same zalety: mogą zastąpić zwykły posiłek, są zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu! Sycą, dodają energii i dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych.
PinterestZielone koktajle - witaminowe bomby. Dlaczego warto je pić
1. Mają mało kalorii i dużo wartości
Zielone koktajle zawierają niewiele kalorii, zaś przynoszą wiele korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Przykładowo, jedna szklanka świeżego soku ze szpinaku ma tylko 28 kcal. Taki napój zawiera mało tłuszczu i wiele cennych składników - witaminy A, K, C, E oraz z grupy B , minerały takie jak mangan, żelazo, fosfor, aminokwasy.
2. Zielone smoothies to bogactwo błonnika pokarmowego
Koktajle są znakomitym źródłem błonnika. W naszej codziennej diecie często brakuje tego składnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego oraz pomaga nam schudnąć. Błonnik pokarmowy powoduje, że zielony koktajl syci nas na długo, więc czasami może nam zastąpić zwykły posiłek.
3. Zielony sok na dobry wzrok, skórę i odporność
Dzięki piciu zielonych koktajli dostarczamy dużo witaminy A. Zielone warzywa są bardzo dobrym naturalnym źródłem tej witaminy. Witamina A odpowiada za prawidłowe widzenie, chroni nas przed nowotworami, wzmacnia naszą odporność, a także pomaga poprawiać wygląd naszej cery.
4. Energia i dobry humor
Zielone warzywa są źródłem wielu minerałów, w tym manganu, który wpływa na nasze samopoczucie. Odpowiednia ilość tego pierwiastka w naszej diecie uchroni nas przed chorobami nowotworowymi, poprawi pracę układu nerwowego oraz metabolizm. Dodatkowo, redukuje stres i zmniejsza uczucie zmęczenia.
5. Są proste i szybkie w przygotowaniu
Poza właściwościami zdrowotnymi plusem jest łatwość i szybkość przygotowywania koktajli. Zrobienie zielonego smoothie zajmuje nam niewiele czasu (wystarczy wszystko zblendować) i jest banalnie łatwe. Dodatkowo, można łączyć ze sobą różne produkty i eksperymentować ze smakiem. Mamy duże pole możliwości w łączeniu składników.
6. Pomagają utrzymać równowagę kwasowo - zasadową
Równowaga kwasowo-zasadowa to inaczej odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych. Zapewnia prawidłowe pH i poprawny przebieg procesów życiowych. Odpowiednia równowaga, która pozwala utrzymać harmonię w naszym organizmie i pozwala nam cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.
7. Oczyszczają organizm
Nie od dzisiaj wiadomo, że zielone warzywa należą do najzdrowszych. Mają bardzo dużo witaminy C i magnezu. Swoją barwę zawdzięczają chlorofilowi, który doskonale pomaga oczyszczać organizm z toksyn.
www.zszywka.plJeżeli chcesz stworzyć pyszny koktajl, warto zastosować się do kilku wskazówek.
1. Na początku wybierz odpowiednią bazę owocową: np. maliny, truskawki, kiwi, mango czy banana.
2. Następnie wybierz płynny dodatek: wodę, mleko, mleko roślinne, kefir, sok. Dodaj zielone warzywa: np. szpinak, natkę pietruszki, jarmuż, rukolę, spirulinę.
3. Jeżeli chcesz otrzymać lekko słodki smak wlej nieco syropu z agawy, miodu, syropu klonowego. Możesz też dosypać stewii lub dorzucić kilka suszonych daktyli.
www.foodfirstnl.ca/Korzyści płynące z picia zielonych koktajli
- smuklejsza sylwetka
- spadek wagi
- promienna cera
- więcej energii i lepszy nastrój
- organizm szybciej pozbywa się toksyn
- oczyszczenie krwi i limfy
- lepsze trawienie
- zapewnienie organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych
Zielone koktajle - najczęściej popełniane błędy
1. Dodawanie cały czas tych samych zielonych warzyw
Powinniśmy wymieniać zielone warzywa, które dodajemy do koktajli. Jedząc cały czas ten sam rodzaj, możemy doprowadzić do kumulowania się niebezpiecznych dla naszego zdrowia związków np. szczawin.
Poza tym łatwo możemy się zniechęcić do picia zielonych koktajli.
2. Miksowanie zbyt dużej ilości składników
Warto ograniczyć się do kilku produktów, by ułatwić naszemu żołądkowi trawienie . Tak naprawdę wystarczy nam zielone warzywo, owoc, baza płynna i np. miód. Opcjonalnie możemy też dodać jakiś rodzaj superżywności - nasiona chia, len czy spirulinę.
3. Sposób wypijania koktajlu
Nie powinniśmy wypijać koktajlu na raz. Wtedy dostaje się on bezpośrednio do żołądka i pomija wiele istotnych etapów - rozgryzienie, zmieszanie ze śliną, itp. Wartości odżywcze mają mniejszą szansę, by wchłonąć.
4. Zły sprzęt kuchenny
Jeżeli rzadko pijesz koktajle lub dopiero zaczynasz z nimi przygodę wystarczy ci zwykły sprzęt, który masz w domu. Jeśli masz zamiar przyrządzać je często i zależy ci żeby zachowały najwięcej wartości, zastanów się sprzętem lepszej jakości.
5. Pora spożycia koktajlu
Jeżeli chcesz wykorzystać maksimum wartości odżywczych zielonego koktajlu - pij go na śniadanie lub w odstępie 2 godzin po innych posiłkach lub godzinę przed.
Przepisy na pyszne zielone koktajle
I Koktajl ogórkowy z nutą mięty
Składniki: kefir naturalny 1,8% tłuszczu 150 g, ogórek zielony 50 g, mięta do smaku
Sposób przygotowania: Obierz ogórek i zmiksuj w blenderze z kefirem i posiekaną miętą. Przelej do szklanki i posyp z wierzchu listkami świeżej mięty. Zwolennicy bardziej wyrazistych smaków mogą doprawić koktajl solą, pieprzem i czosnkiem.
II Koktajl z jarmużem, ananasem i imbirem
Składniki: 2 garście jarmużu, 2 plastry ananasa, sok z cytryny, kawałek świeżego imbiru, odrobina miodu.
Przygotowanie: połącz wszystkie składniki i zblenduj na gładką masę.
III Koktajl ze szpinakiem, jabłkiem i bananem
Składniki: 2 duże garście szpinaku, jabłko, pół banana, łyżka siemienia lnianego, 150 ml wody
Przygotowanie: obierz banana, dodaj szpinak i obrane jabłko, dosyp siemię lniane i dolej wodę. Wszystko razem zmiksuj.
Mała ściągawka