Krokiety z kapustą i grzybami - zdejmujemy zbędne kalorie z popularnego dania

Krokiety z kapustą i grzybami - każdy, kto choć trochę interesuje się dietetycznym odżywianiem, doskonale zdaje sobie sprawę, że to danie mieści w sobie wielki arsenał kalorii. Za pomocą kilku kulinarnych sztuczek można znacznie odchudzić tę potrawę, zachowując przy tym jej znakomity smak.

Krokiety z kapustą i grzybami - kalorie

Nie tyle sam farsz, co sposób przyrządzenia krokietów z kapustą i grzybami świadczy o ich kaloryczności. Nadzienie zamykane jest w tłustym naleśniku, który dodatkowo obtaczany jest w panierce, a potem po raz kolejny smażony jest na tłuszczu. Panierka chłonie olej, niczym gąbka i tym sposobem na nasze talerze trafiają prawdziwe kaloryczne bomby. W jednym krokiecie z kapustą i grzybami znaleźć można około 300 kcal. Zakładając, że na obiad zjemy takich krokietów 3 sztuki (plus dodatki typu barszczyk czerwony i sałata), za jednym razem dostarczymy organizmowi 1000 kcal! Pokaźny wynik. Jak odchudzić krokiety z kapustą i grzybami?

Dietetyczny farsz do krokietów z kapustą i grzybami

Farsz w wersji light przygotowujemy bez tłuszczu. Kapustę kiszoną gotujemy w małej ilości wody, po czym studzimy ją, odciskamy z wody, a następnie drobno siekamy. Przekładamy do dużego naczynia. Pieczarki kroimy w niewielkie kawałki, dusimy z dodatkiem posiekanej cebulki bez tłuszczu do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też użyć suszonych grzybów leśnych. W tym celu należy je namoczyć, pokroić i ugotować w małej ilości wody. Tak przygotowane pieczarki lub grzyby leśne dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy farsz. Próbujemy i doprawiamy według uznania.

Zobacz: Łazanki z kapustą - jak odchudzić tradycyjne polskie danie?

Sprawdź: Dorsz pieczony - przepisy na smaczne, niskokaloryczne dania

Krokiety - inne warianty farszów

Jeśli ktoś miałby ochotę poeksperymentować z innymi wariantami tego pysznego dania, dobrym patentem będą krokiety z mięsem i kapustą albo krokiety z pieczarkami i mięsem. Dietetyczny farsz przygotowujemy smażąc mięso mielone drobiowe bez tłuszczu, doprawiając je, a następnie łącząc z ugotowaną wcześniej i posiekaną kapustą albo duszonymi pieczarkami. Możemy też wypróbować jarskiego wariantu warzywnego. Jako farsz posłużą nam wtedy uduszone na małej ilości oliwy warzywa: papryka, pomidor, kapusta pekińska, cebula, marchewka, por, aromatyczne zioła. Jako jarski farsz idealnie sprawdzi się także szpinak. Ciekawie będą smakować również krokiety z serem twarogowym i kaszą gryczaną oraz z farszem rybnym.

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis na smaczny obiad w wersji light

Do stworzenia dietetycznych krokietów potrzebne będą nie mniej dietetyczne naleśniki. Aby je przyrządzić, zastąpimy zwykłą, białą mąkę mąką razową. Przygotowujemy około 2 szklanek mąki razowej, 1 szklankę chudego mleka, 1 szklankę wody gazowanej, 1 jajko, szczyptę soli do smaku. Składniki mieszamy, dodajemy tyle płynów, aby ciasto miało konsystencję kwaśnej śmietany. Naleśniki smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu albo ewentualnie delikatnie smarujemy ją olejem za pomocą pędzelka przed położeniem każdego naleśnika. Wcześniej przygotowany farsz układamy na naleśnikach i składamy je w kieszonki.

Zobacz: Dieta oczyszczająca. Jak stosować ją bezpiecznie?

Odchudzone krokiety z grzybami i kapustą - ostatnie kroki

Panierowanie naleśników z kapustą i grzybami w jajku i bułce tartej, a potem smażenie ich na tłuszczu to najlepszy sposób na zrobienie z krokietów bomby kalorycznej. Tradycyjną panierkę warto zastąpić panierką z jajka oraz otrąb lub mielonego siemienia lnianego. Zrezygnujmy też ze smażenia, a zamiast tego upieczmy je. Krokiety układamy na blasze i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut, do momentu aż będą ładnie zarumienione.

Więcej o:
Copyright © Agora SA