Regularne picie napoju gwarantuje uregulowanie metabolizmu. W jego skład wchodzą trzy najlepiej spalające tłuszcz składniki:
- Chilli zawiera kapsaicyne, która działa rozgrzewająco i tym samym przyspiesza przemianę materii (produkcja ciepła pochłania sporo energii, a to pozwala skutecznie rozprawić się z nadwyżką kalorii). Chilli wpływa też na zmniejszenie apetytu.
- Sok z cytryny odtruwa organizm z toksyn i zmniejsza jelitowe wchłanianie tłuszczu, skórka z cytryny zawiera zaś cenny polikosanol, który sprzyja odchudzaniu i obniża cholesterol.
- Ocet jabłkowy oczyszcza organizm i przyspiesza spalanie.
Sekret tkwi w tym, żeby nie pozbywać się skórki z cytryny, tylko dodać ją do napoju. Udowodniono, że zawiera dużo więcej witamin niż miąższ oraz cenne składniki, które odchudzają. Warunek jest taki, żeby cytryna była organiczna (niewoskowana).
healthyfoodhouse.comSkładniki:
1 łyżka octu jabłkowego
1/4 łyżeczki zmielonego chili
1 cytryna organiczna
woda
Przygotowanie:
Dokładnie umyć cytrynę, zetrzeć skórkę na tarce i zalać 240ml gorącej wody, pozostawić na 10 min. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, ocet jabłkowy i mielone chili. Spożywać po każdym posiłku w czasie odchudzania (należy wymieszać przed spożyciem).