Naukowcy ze Sri Lanki dodali do wrzącej wody (tuż przed ugotowaniem ryżu) olej kokosowy w ilości 3% masy surowego ryżu, następnie przygotowali potrawę i pozostawili do ostygnięcia. Wyniki badań wprawiły ich w osłupienie!
Dodanie lipidu, jakim jest olej kokosowy zmienia strukturę ryżu, zmniejszając strawność skrobi, co za tym idzie - ugotowany w ten sposób ryż ma o połowę mniej kalorii! Trzymanie ryżu po przyrządzeniu w niskiej temperaturze również wpływa na proces zmniejszenia liczby kalorii.
Naukowcy przebadali w ten sposób 38 różnych odmian białego ryżu i za każdym razem dodanie oleju kokosowego przed ugotowaniem obniżało ilość kalorii (w tak zwanych "niezdrowych" odmianach o 12%, zaś w zdrowszych o ponad 50%).
Wskazówki:
Łyżkę oleju kokosowego należy włożyć do garnka przed ugotowaniem ryżu. Dodać ryż i przemieszać, następnie dolać wodę tak, by zakryła ryż. Energicznie wymieszać i ugotować ryż na sypko.
Dodanie organicznego oleju kokosowego tłoczonego na zimno zmniejsza ilość kalorii w ryżu, a przy tym w ogóle nie zmienia smaku potrawy. Genialne, prawda?