www.mojegotowanie.pl
Awokado to jeden z owoców o gamie zastosowań kosmetycznych i leczniczych. Pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i urodę, ponieważ zawiera przeciwutleniacze i naturalne olejki. Nie każdy wie, że pestka, która znajduje się w owocu jest równie skuteczna i zdrowa jak samo awokado.
www.mojegotowanie.pl
Przyjęło się, że aby skorzystać ze zdrowych właściwości awokado wystarczy jeść miąższ, a pestkę wyrzucać - a to wielki błąd.
Pestka, która znajduje się w owocu bogata jest w aminokwasy, błonnik i kwas foliowy, a te substancje niezbędne są w profilaktyce wielu chorób. Oprócz tego zawiera również przeciwutleniacze. Te związki wzmacniają układ odpornościowy oraz hamują proces starzenia się. Składniki zawarte w pestce nie tylko sprawiają, że nasz organizm jest odporniejszy, ale również pomaga leczyć stany zapalne, walczyć z wirusami i bakteriami.
Awokado bogate jest również w luteinę, która swoimi właściwościami wspomaga wzrok. Ten owoc powinny spożywać kobiety podczas menstruacji, ponieważ pestka zmniejsza ich bóle. Oprócz wpływu na zdrowie, awokado dobrze jest jeść dla urody. Dzięki zawartym w nim witaminom A i E, świetnie wpływa na stan cery, włosów i paznokci.
kobieta.onet.pl
Pestka awokado jest bardzo twarda, dlatego aby ją spożyć należy wysuszyć ją na słońcu przed 2-3 dni. Następnie należy rozbić ją tłuczkiem i zmielić w młynku do kawy bądź blenderze. Tak zmieloną pestkę warto dodawać do koktajli, zup, jogurtów, czy też posypywać nią kanapki.
Zaskoczeni?