Dietetyczne ciasto marchewkowe to jeden z najczęściej wykonywanych przepisów przez wszystkich, którzy dbają o formę. Jest smaczne, zdrowe i przede wszystkim proste w przygotowaniu. W zależności od upodobań możecie wykonać ciasto marchewkowe, ciasto marchewkowe z ananasem, ciasto marchewkowe z orzechami czy ciasto marchewkowe z mascarpone. Specjalnie dla was przygotowaliśmy przepis na ciasto marchewkowe.
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki sojowej
1/3 szklanki ksylitolu
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanki marchewki startej na małych oczkach
1 szklanka orzechów włoskich drobno posiekanych
1/2 szklanka wiórek kokosowych
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
duża szczypta soli
do wysmarowania formy - 1 łyżka masła lub margaryny i 1 łyżka mąki sojowej
Krem:
150g serka śmietankowego lekko słonego
1 łyżeczka miękkiego masła lub margaryny
1 łyżka cukru podru
1 łyżka soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Ciasto:
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą i jasną masę, następnie cienkim strumieniem dolewamy olej, mieszamy. Dodajemy marchew, orzechy, wiórki, skórkę kandyzowaną, mieszamy łyżką. Dodajemy suche składniki: mąkę sojową, przyprawy i sodę. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Boki tortownicy (średnica 21 cm) smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką. Dno wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Gdy lekko przestygnie, wyjmujemy z formy.
Przygotowanie kremu (składniki w temperaturze pokojowej):
Wszystkie składniki kremu blendujemy na gładką masę. Gotowy rozsmarowujemy na wierzchu zimnego ciasta (Możemy przygotować też więcej kremu i przełożyć nim ciasto).
Smacznego!
Więcej historii znajdziesz TU .