Dorsz pieczony - przepisy na smaczne, niskokaloryczne dania

Dorsz pieczony jest daniem idealnym dla osób preferujących zdrowy styl życia. Obfitujący w cenne składniki pokarmowe, dietetyczny, pozbawiony niezdrowych tłuszczów, sycący, a przede wszystkim - świetny w smaku.

Dorsz i wartości odżywcze

W mięsie dorsza znajdziemy szereg drogocennych substancji odżywczych, wśród których główną rolę pełni pełnowartościowe białko. Dla osób czynnie uprawiających sport jest to składnik mający kluczowe znaczenie. Tymczasem często ryby bagatelizowane są w diecie aktywnych, prym zaś wiedzie mięso z piersi kurczaka i indyka. W codziennej diecie nie powinno zabraknąć urozmaiceń - w tym wypadku dorsz jest perfekcyjną alternatywą. Obok dużej ilości łatwo przyswajalnego białka, w mięsie dorsza znajdziemy: witaminę D, witaminy z grupy B, witaminy A i E oraz ważne minerały, w tyn selen w pokaźnych ilościach, fosfor, potas, magnez i jod. Wysoka zawartość kwasów omega-3 i omega-6 jest również dużym atutem tej drogocennej ryby.

Zobacz: Mintaj - prosty i przyjemny sposób na urozmaicenie codziennej diety

Sprawdź: Dietetyk radzi: Dieta dla urody

Gotowany, grillowany, pieczony - dorsz w dietetycznych wariantach

Choć najbardziej spopularyzowana forma przyrządzania dorsza to filety z tej ryby panierowane w jajku i bułce tartej i smażone na oleju, lepiej wybrać inne sposoby obróbki cieplnej, jeśli nie chcemy pochłaniać dodatkowych, niepotrzebnych kalorii. Dorsz gotowany na parze należy do najbardziej dietetycznych przepisów na tę rybę. Aby urozmaicić jej smak, warto uprzednio posypać ją ziołami, solą i pieprzem i pokropić sokiem z cytryny. Jeśli jednak nie gustujemy w rybie gotowanej, możemy dorsza zgrillować. W sezonie letnim możemy użyć ogrodowego grilla, a w innych porach roku specjalnej patelni do grillowania. Inny dietetyczny sposób na przygotowanie dorsza to upieczenie go w piekarniku.

Sprawdź: Kwasy omega 3 zmniejszają łaknienie

Dorsz pieczony w piekarniku - kalorie

Dorsz należy do ryb chudych, ponadto, jeśli przyrządzimy go bez nasiąkającej tłuszczem panierki i tylko z minimalną ilością oliwy lub oleju, zupełnie nie musimy martwić się o kalorie. W 100 g pieczonego filetu z dorsza znajdziemy zaledwie ok. 80 kcal, a więc naprawdę niedużo. Jest to więc ryba idealna dla osób, które chcą zrzucić parę kilo lub nie chcą przybrać na wadze.

Flądra - niedroga, a dobra dla zdrowia

Przepis na dorsza pieczonego w piekarniku

Ciekawą opcją na smakowity i zdrowy posiłek główny jest świeży dorsz pieczony w całości - jeśli dobrze zamarynujemy rybę, ta potrawa odwdzięczy nam się wspaniałymi walorami smakowymi. Możemy też wykorzystać szybkie i łatwe do przyrządzenia gotowe filety z dorsza. Podczas pieczenia najlepiej jest wykorzystać folię aluminiową. Taka metoda jest prosta i wygodna, a poza tym jest gwarancją soczystości i aromatu potrawy. Jak każda ryba pieczona w folii aluminiowej, również dorsz wymaga użycia przypraw, które dodadzą mu charakteru. Oto przepis na dorsza pieczonego w folii krok po kroku:

Potrzebne składniki to: 500 g filetów z dorsza, cytryna, oliwa, czosnek, pieprz cytrynowy, sól, wybrane zioła, np. rozmaryn, koper, bazylia, natka pietruszki, szałwia, zioła prowansalskie.

Dorsza porcjujemy, każdą część układamy na osobnym kawałku folii. Skrapiamy filety oliwą i sokiem z cytryny, na wierzch kładziemy trochę posiekanego czosnku, posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Ostatni element to plasterek cytryny. Zawijamy folię, po czym wkładamy kieszonki do rozgrzanego do 180 - 200 stopni piekarnika na około 20 minut.

Sprawdź: Czy wędzone ryby są zdrowe

Dorsz w warzywach

Jeśli chcemy za jednym zamachem przyrządzić aromatyczną rybę z piekarnika oraz dodatek w postaci jarzynki, warto upiec dorsza razem z wybranymi warzywami. Taki posiłek da nam długotrwałe poczucie sytości, a jednocześnie będzie charakteryzował się niską kalorycznością. Dorsz pieczony z warzywami może być podany jako samodzielne danie, ciekawie też komponuje się z ryżem albo kaszą.

Filety z dorsza solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy ziołami. Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą. Wkładamy rybę do naczynia, a następnie układamy posiekane warzywa. Możemy użyć dowolnych, według własnych upodobań. Dobrze sprawdzą się na przykład: papryka, cukinia, bakłażan, cebula, pory, brokuły, marchew, oliwki. Na wierzch odrobina przypraw i do piekarnika! Zapiekamy około pół godziny.

Sprawdź: Jedz ryby! Ale dlaczego?

Zobacz: Jak jeść ryby? Dietetyk podpowiada! cz.III

Więcej o:
Copyright © Agora SA