Przepis Anny Lewandowskiej: Awokado zapiekane z jajkiem

Zobacz zdrowe i pyszne śniadanie według Anny Lewandowskiej. Awokado zapiekane z jajkiem to idealny posiłek na rozpoczęcie dnia!

Awokado zapiekane z jajkiemAwokado zapiekane z jajkiem http://hpba.pl/

http://hpba.pl/

Awokado jest bogatym źródłem składników odżywczych. Posiada witaminy: B1, B2, B3, C, E ,K, kwas foliowy, miedź, fosfor, żelazo, potas, cynk, błonnik, kwasy tłuszczowe omega-6.

AwokadoAwokado www.mojegotowanie.pl www.mojegotowanie.pl

Awokado:

- świetnie wpływa na nasz wzrok,

- zapobiega występowaniu chorób oczu,

- stabilizuje poziom cukru we krwi,

- obniża poziom cholesterolu we krwi,

- powstrzymuje uczucie głodu,

- pomaga obniżyć zbyt duży ładunek kwasowości w diecie.

jajkojajko czarodziejska.wordpress.com czarodziejska.wordpress.com

Jajka to źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12. Oprócz tego znajdziemy w nich potas, siarkę, fosfor, żelazo, cynk. W żółtku znajduje się luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz poprawia widzenie. 50 gramowe jajko dostarcza 75 kcal.

awokado i jajkoawokado i jajko kuchnialidla.pl kuchnialidla.pl

Składniki:

1 awokado

2 jajka

pomidor

pieprz, sól

oliwa z oliwek

Awokado obrać i przekroić na pół, wyjąć pestkę. Następnie dodać jajko. Przyprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek.

Piec około 25 minut w 180 °C.

Smacznego!

Przepis zaczerpnięty ze strony www.hpba.pl

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.