Truskawki a zdrowie
Truskawki to małe, pyszne owoce, będące mieszańcem dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych - a dokładnie poziomki wirginijskiej z chilijską - wyhodowane w Europie w roku 1712. Truskawki to rośliny uprawne, nadające się albo do spożycia w stanie surowym, albo też do przeznaczenia ich na przetwory, czy wykonania z ich udziałem innych, smacznych dań. A jeść je rzeczywiście warto, ponieważ są prawdziwą bombą witaminową! Znajdziemy w nich witaminę A, B, C i E, jak również wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor.
Kawa. Zielona, ziarnista, rozpuszczalna- 21 faktów, których o niej nie wiesz
Wykazują działanie moczopędne, obniżają poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze. Wpływają korzystnie na włosy oraz skórę - i to zarówno po spożyciu, jak też w przypadku nakładania na nią maseczki wykonanej z truskawek. Specjaliści twierdzą - co zresztą udało się wykazać w trakcie badań - że truskawki chronią także przed cukrzycą i chorobami serca. Pomagają też zwalczyć niektóre wirusy - między innymi te odpowiedzialne za powstanie półpaśca oraz opryszczki.
Truskawki a odchudzanie
Niewiele osób jednak wie, że truskawki polecane są osobom chorującym na otyłość. W ogóle nadwagę - czy to sporą, czy też niewielką - łatwiej jest zrzucić, zajadając się tymi wspaniałymi owocami. Pektyny zawarte w truskawkach pobudzają pracę jelit, natomiast kwasy organiczne regulują trawienie i przyspieszają przemianę materii. Decyduje to o szybszym spalaniu tkanki tłuszczowej. Z racji na swoje działanie moczopędne, truskawki zapobiegają także zatrzymaniu wody w organizmie, wspomagając pracę nerek - skutkuje to spadkiem wagi.
W owocach tych można także znaleźć błonnik, który pęcznieje w żołądku, na długo zapewniając uczucie sytości. Niski indeks glikemiczny truskawek sprawia zaś, że dzięki nim mogą się odchudzać osoby będące na jeszcze ściślejszej diecie - cukrzycy.
Pierogi z truskawkami - kalorie
W 100 gramach świeżych owoców znajdziemy jedynie 28 kalorii - tak naprawdę można się nimi zatem zajadać do woli! Dlaczego więc wiele osób uważa, że truskawki tuczą? Wystarczy się zastanowić, z czym najczęściej je jemy - z cukrem i ze śmietaną!
Istnieje jednak o wiele więcej pomysłów na pyszne przygotowanie dania z truskawkami - na przykład ulepienie z nich pierogów. W 100 gramach tego obiadu znajdziemy 172,2 kalorii. Wydaje się, że jak na obiad, to mimo wszystko naprawdę niedużo! Wartość kaloryczną pierogów z owocami można ograniczyć, na przykład nie dosładzając ich cukrem białym, tylko zdrowszym, trzcinowym, albo też w ogóle rezygnując z użycia cukru. Nie oblewajmy ich także śmietaną - i bez tego będą pyszne i sycące! Prawda jest taka, że już niecałe 20 minut jazdy na rowerze lub godzina prowadzenia auta wystarczą, aby spalić obiad złożony z 5 pierogów z truskawkami.
Pierogi z truskawkami - przepis
Ciasto na pierogi z truskawkami jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Tak naprawdę jest to przepis na ciasto na pierogi z dowolnymi owocami. Do jego wykonania potrzebne jest około 300 gramów mąki pszennej, 1 jajko, szczypta soli oraz gorąca woda. Na stolnicę należy wysypać mąkę, a następnie dodać do niej gorącą wodę (wystarczy 1 szklanka), jajko i szczyptę soli. Tak powstałe ciasto należy ugnieść na stolnicy, aż będzie miękkie i gładkie - wówczas je rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy kółka w rozwałkowanym cieście, a na środku każdego okręgu układamy farsz - czyli w tym przypadku apetyczne truskawki. Można obsypać je odrobiną cukru.
Zlepiamy brzegi każdego koła z ciasta, a potem wrzucamy wszystkie pierogi do osolonej, wrzącej wody. Od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię powinny gotować się jeszcze około 2 minuty - wówczas będą gotowe!