Prosty przepis: zapiekanka z quinoą, jabłkami i cynamonem

Nie ma nic prostszego - wystarczy wrzucić wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego i upiec. Pachnąca jabłkami i cynamonem zapiekanka to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie.

ahappyfooddance.com

Rodzynki, chrupiące migdały, aromatyczne i soczyste jabłka... czy to nie brzmi jak idealne śniadanie?  Zapiekanka z quinoi jest bardzo pożywna, najlepiej smakuje podana z łyżką gęstego jogurtu naturalnego.

Składniki (6 porcji):

1 szklanka quinoi (surowe nasiona komosy)

1 i 1/2 łyżeczki synamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/8 łyżeczki mielonych goździków

2 jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)

1/4 szklanki rodzynek

2 jajka

2 szklanki sojowego mleka waniliowego

1/4 szklanki syropu klonowego (można zastąpić miodem)

1/3 szklanki posiekanych migdałów

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Quinoę przemieszaj z przyprawami i umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj jabłka i rodzynki. W małej misce ubij jajka z mlekiem sojowym i syropem klonowym. Zalej nimi zapiekankę i delikatnie przemieszaj (żeby zanurzyć lekko owoce). Posyp posiekanymi migdałami. Piec przez godzinę. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie przykryj i przechowuj w lodówce.

Rano wystarczy podgrzać porcję. Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym.

Kalorie: 268 kcal (porcja)

hhhh popsugar.com

popsugar.com

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.