ahappyfooddance.com
Rodzynki, chrupiące migdały, aromatyczne i soczyste jabłka... czy to nie brzmi jak idealne śniadanie? Zapiekanka z quinoi jest bardzo pożywna, najlepiej smakuje podana z łyżką gęstego jogurtu naturalnego.
Składniki (6 porcji):
1 szklanka quinoi (surowe nasiona komosy)
1 i 1/2 łyżeczki synamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki mielonych goździków
2 jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)
1/4 szklanki rodzynek
2 jajka
2 szklanki sojowego mleka waniliowego
1/4 szklanki syropu klonowego (można zastąpić miodem)
1/3 szklanki posiekanych migdałów
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Quinoę przemieszaj z przyprawami i umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj jabłka i rodzynki. W małej misce ubij jajka z mlekiem sojowym i syropem klonowym. Zalej nimi zapiekankę i delikatnie przemieszaj (żeby zanurzyć lekko owoce). Posyp posiekanymi migdałami. Piec przez godzinę. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie przykryj i przechowuj w lodówce.
Rano wystarczy podgrzać porcję. Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym.
Kalorie: 268 kcal (porcja)
popsugar.com
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ