Miód bogaty jest w cenne przeciwutleniacze, potas i łatwo przyswajalny cukier, co czyni z niego jedną z najskuteczniejszych broni przeciw nieprzyjemnym dolegliwościom. Brytyjski naukowcy odkryli, że pomaga on również rozkładać alkohol na nieszkodliwe produkty uboczne. Fruktoza zawarta w miodzie jest w stanie zneutralizować szkodliwy aldehyd octowy, przekształcając go w kwas octowy, który jest z łatwością spalany przez organizm.
Warto zjeść łyżkę miodu już w trakcie spożywania alkoholu, ponieważ potas i sód przyspieszą procesy przemiany materii, które pomogą nam uniknąć kaca.
Żeby najlepiej skorzystać z dobroczynnych właściwości miodu należy popijać napój na jego bazie z przegotowaną wodą i dodatkiem soku z cytryny - doda nam energii i pomoże skutecznie wyleczyć kaca.
dddd fot. Shutterstock fot. Shutterstock
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ