Komosa ryżowa (quinoa), na bazie której przygotowane są ciasteczka jest bogata w białko oraz w błonnik. Możemy ją zmielić lub wykorzystać gotową mąkę z komosy ryżowej.
Ciasteczka są bardzo aromatyczne, lekko chrupiące na wierzchu i miękkie w środku. Dodatek melasy sprawia, że mają niepowtarzalny smak.
Składniki:
3/4 szklanki komosy ryżowej
1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki melasy
1 jajko
1/2 szklanki
1/2 szklanki wegańskiej margaryny Earth Balance (lub zwykłej margaryny do wypieków)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik na 180 stopni, lekko spryskać blachę do pieczenia olejem. Quinoę zmielić na drobny proszek. W średniej misce połączyć mąkę, proszek quinoa, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, sól. W dużej misce ubić razem margarynę, brązowy cukier, jajko i melasę na gładką masę. Połączyć wszystkie składniki i dodać quinoe. Wyrobić ciasto i formować małe kuleczki. Ułożyć na blasze i piec 10 minut na złoty kolor. (Po wyciągnięciu z pieca można je nieco spłaszczyć). Odstawić do ostygnięcia.
porcja: 28 ciasteczek
ciasteczko: 93 kcal
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ