Uprawa kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska ma swoją ojczyznę w Chinach i Japonii, gdzie zresztą znana jest już od wielu setek lat. Współcześnie, ze względu na swe duże znaczenie kulinarne, uprawiana jest w wielu krajach. Aby wyhodować własną kapustę pekińską, należy przyszykować jej dogodne warunki do wzrostu, którymi będą: słoneczne lub średnio zacienione, spokojne stanowisko, a do tego żyzna, próchniczna, wilgotna, przepuszczalna gleba o wysokiej zawartości azotu i wapnia. Kapustę pekińską wysiewa się bezpośrednio do gruntu (w rzędach w odległości około 30 - 40 cm) w miesiącach letnich. W pierwszej fazie wzrostu należy zadbać o dość intensywne podlewanie.
Kapusta pekińska - właściwości i wpływ na zdrowie
Uniwersalna, dostępna przez cały rok, niskokaloryczna, delikatna, smaczna i zdrowa - taka właśnie jest kapusta pekińska. I wcale nie pozostaje ona w tyle za kapustą białą albo czerwoną jeśli chodzi o zawartość cennych składników pokarmowych, wręcz przeciwnie - w niektórych przypadkach znacznie je przewyższa. Oto co kryje się w azjatyckiej odmianie kapusty:
- beta-karoten;
- witamina C;
- witaminy z grupy B;
- witamina E;
- minerały: wapń, żelazo, cynk, magnez, potas, fosfor;
- białko.
Wysoka zawartość minerałów i witamin w kapuście pekińskiej (zwłaszcza beta-karotenu, witaminy C i potasu) sprawia, że jest to warzywo mocno sprzyjające zdrowiu. Nie bez znaczenia jest też obecność cennego białka roślinnego, które występuje tu naprawdę w niemałych ilościach. Kapusta pekińska pozytywnie wpłynie na nasz wzrok, układ nerwowy, układ kostno-stawowy i procesy trawienne. Wspomoże serce, poprawi odporność, uchroni przed przeziębieniami, infekcjami i anemią. Poprawi też stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Surówki z kapusty pekińskiej - pyszny i zdrowy dodatek do obiadów
Nie ma lepszego dodatku do drugich dań, niż kapusta pekińska. Surówka wykonana na bazie tego pysznego, chrupiącego warzywa wspaniale ożywi dietetyczny obiad złożony z kawałka chudego, grillowanego mięsa bądź ryby oraz ryżu, kaszy lub makaronu (najlepiej ryżowego lub pełnoziarnistego). Będzie też niezastąpionym składnikiem nadzienia do placków tortilli lub chlebków pita (na przykład w zestawieniu z kawałkami kurczaka i salsą lub sosem ziołowo-jogurtowym).
Jeśli chcemy uniknąć dodatkowych kalorii, surówka z kapusty pekińskiej powinna być wykonana bez majonezu. Zamiast niego warto dodać sok z cytryny albo klasyczny winegret. Możemy też posłużyć się łyżką jogurtu greckiego. Dodatki do surówki z kapusty pekińskiej możemy komponować według uznania. Sprawdzi się marchew, papryka, zielony ogórek, por i wiele innych. Jest to tak uniwersalne warzywo, że możemy komponować je również z owocami.
Kapusta pekińska na ciepło
Choć najczęściej podawana w formie surowej, kapusta pekińska świetnie smakuje również w wariancie na ciepło. Grunt, to ją dobrze doprawić. Lepiej jednak zrezygnować z kapusty pekińskiej zasmażanej, ponieważ wówczas nasze dietetyczne warzywo stanie się prawdziwą bombą kaloryczną. Dużo lepiej sprawdzi się kapusta pekińska gotowana albo kapusta pekińska duszona. Aby wzbogacić jej smak można dodać do niej pomidory, cebulę oraz przyprawy: koperek, majeranek, kminek, lubczyk, czosnek, paprykę słodką, pieprz i sól. Inną ciekawą opcją obiadową mogą być lekkie gołąbki z kapusty pekińskiej z farszem z drobiowego mięsa mielonego.
Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka - pomysł na fit przekąskę
Dietetyczny przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej i kurczaka pozwoli nam szybko wykonać wyśmienitą przekąskę, którą będziemy mogli zabrać ze sobą do pracy i spożyć na lunch lub drugie śniadanie, albo która posłuży nam za posiłek popołudniowy lub kolację. Do jej wykonania potrzebna jest pokrojona w kostkę, ugotowana pierś kurczaka, posiekana kapusta pekińska, rzodkiewka, kolorowa papryka, oliwki czarne i zielone, ogórek zielony. Możemy też skomponować własny mix warzyw. Doprawiamy sokiem z cytryny lub winegretem i ulubionymi ziołami.