Chlorek wapnia - jego zastosowanie i stopień szkodliwości

Chlorek wapnia jest dodatkiem do żywności i spełnia rolę regulatora kwasowości. Generalnie, uznawany jest za bezpieczny środek wiążący, nośnik i substancja utwardzająca. Gdzie jest wykorzystywany w praktyce i czy jego przedawkowanie niesie za sobą negatywne skutki dla zdrowia człowieka?

Chlorek wapnia - otrzymywanie

Chlorek wapnia określany jest w składzie produktów spożywczych jako E509. Jest związkiem syntetycznym, który powstaje jako produkt uboczny w trakcie produkcji węglanu sodu metodą Solvaya.

5 podstawowych błędów w diecie

Zastosowanie chlorku wapnia

Jest to dodatek do żywności, który znajdziemy między innymi w:

- dżemach, marmoladach i powidłach,

- galaretkach,

- przecierach z kasztanów,

- kompotach owocowych,

- mleku zagęszczonym,

- mleku w proszku,

- owocach i warzywach w puszkach i słoikach,

- serach żółtych,

- serach dojrzewających,

- twarogach,

- substytutach soli.

Preparaty zawierające chlorek wapnia zapewniają szybsze wchłanianie wapnia do organizmu, co jest korzystne dla rozwoju kości i stawów. Zaleca się zastosowanie chlorku wapnia i uzupełnianie niedoborów wapnia w organizmie osób prowadzących nieprawidłową dietę, czy też w czasie zwiększonego zapotrzebowania na ten pierwiastek, m.in. w okresie intensywnego wzrostu dzieci i młodzieży.

Kwas cytrynowy - zwyczajny ulepszacz czy zabójca dla mózgu?

Czy chlorek wapnia szkodzi?

Nadużywanie w ramach prowadzonej diety chlorku wapnia, ponad przyjęte normy, może doprowadzić do:

- podrażnienia błon śluzowych,

- dolegliwości żołądkowych,

- zaburzeń rytmu serca.

Jednocześnie chlorek wapnia stosowany jest w medycynie w przypadkach niedoboru wapnia oraz tężyczce. W przemyśle wykorzystywany jest on do posypywania dróg zimą, a w formie bezwodnej do osuszania gazów i substancji ciekłych.

Flądra - niedroga, a dobra dla zdrowia

Rola chlorku wapnia w metabolizmie

Chlorek wapnia ma duże znaczenie dla sportowców, ponieważ uczestniczy w naturalnych szklakach metabolicznych ustroju. Wchłanianie chlorku wapnia zależy od zawartości witaminy D i fosforu w prowadzonej diecie.

Chcesz wzmocnić odporność organizmu? Oto 8 produktów, które ci w tym pomogą!

Chlorek wapnia do sera i mleka

W przemyśle serowarskim często chlorek wapnia wykorzystywany jest jako substancja poprawiająca konsystencję sera i wzbogacająca go o wapń - oczywiście nieszkodliwa dla zdrowia. W przypadku, gdy w mleku i w serach występuje niska zawartość wapnia, wywołana np. złym odżywianiem krów, należy wprowadzić do niego chlorek wapnia. Pozwala on na przywrócenie lub polepszenie krzepliwości mleka i ułatwia jego dalszą obróbkę.

Mleko, sery i produkty mleczne z wysoką zawartością wapnia uzyskaną dzięki dodatkowi chlorku wapnia, powinny jak najbardziej znaleźć się w diecie sportowców. Sam wapń należy do najważniejszych makroelementów w takich dietach, ponieważ:

- bierze on udział w procesie skurczu i rozkurczu mięśni,

- odpowiada za przewodnictwo bodźców nerwowych i krzepliwość krwi,

- warunkuje prawidłową czynność serca.

Do niedoboru wapnia u sportowca może doprowadzić dieta wysokobiałkowa, stosowana przez większość osób aktywnych fizycznie, ze względu na to, że przyspiesza ona wydalanie wapnia z organizmu. Osoby bardzo aktywne fizycznie powinny częściej swoją dietę urozmaicać o produkty zawierające wapń i chlorek wapnia, m.in. o mleko, czy przetwory mleczne.

11 powodów dlaczego jest ci zimno

Więcej o: