Chlorek wapnia - otrzymywanie
Chlorek wapnia określany jest w składzie produktów spożywczych jako E509. Jest związkiem syntetycznym, który powstaje jako produkt uboczny w trakcie produkcji węglanu sodu metodą Solvaya.
Zastosowanie chlorku wapnia
Jest to dodatek do żywności, który znajdziemy między innymi w:
- dżemach, marmoladach i powidłach,
- galaretkach,
- przecierach z kasztanów,
- kompotach owocowych,
- mleku zagęszczonym,
- mleku w proszku,
- owocach i warzywach w puszkach i słoikach,
- serach żółtych,
- serach dojrzewających,
- twarogach,
- substytutach soli.
Preparaty zawierające chlorek wapnia zapewniają szybsze wchłanianie wapnia do organizmu, co jest korzystne dla rozwoju kości i stawów. Zaleca się zastosowanie chlorku wapnia i uzupełnianie niedoborów wapnia w organizmie osób prowadzących nieprawidłową dietę, czy też w czasie zwiększonego zapotrzebowania na ten pierwiastek, m.in. w okresie intensywnego wzrostu dzieci i młodzieży.
Czy chlorek wapnia szkodzi?
Nadużywanie w ramach prowadzonej diety chlorku wapnia, ponad przyjęte normy, może doprowadzić do:
- podrażnienia błon śluzowych,
- dolegliwości żołądkowych,
- zaburzeń rytmu serca.
Jednocześnie chlorek wapnia stosowany jest w medycynie w przypadkach niedoboru wapnia oraz tężyczce. W przemyśle wykorzystywany jest on do posypywania dróg zimą, a w formie bezwodnej do osuszania gazów i substancji ciekłych.
Rola chlorku wapnia w metabolizmie
Chlorek wapnia ma duże znaczenie dla sportowców, ponieważ uczestniczy w naturalnych szklakach metabolicznych ustroju. Wchłanianie chlorku wapnia zależy od zawartości witaminy D i fosforu w prowadzonej diecie.
Chlorek wapnia do sera i mleka
W przemyśle serowarskim często chlorek wapnia wykorzystywany jest jako substancja poprawiająca konsystencję sera i wzbogacająca go o wapń - oczywiście nieszkodliwa dla zdrowia. W przypadku, gdy w mleku i w serach występuje niska zawartość wapnia, wywołana np. złym odżywianiem krów, należy wprowadzić do niego chlorek wapnia. Pozwala on na przywrócenie lub polepszenie krzepliwości mleka i ułatwia jego dalszą obróbkę.
Mleko, sery i produkty mleczne z wysoką zawartością wapnia uzyskaną dzięki dodatkowi chlorku wapnia, powinny jak najbardziej znaleźć się w diecie sportowców. Sam wapń należy do najważniejszych makroelementów w takich dietach, ponieważ:
- bierze on udział w procesie skurczu i rozkurczu mięśni,
- odpowiada za przewodnictwo bodźców nerwowych i krzepliwość krwi,
- warunkuje prawidłową czynność serca.
Do niedoboru wapnia u sportowca może doprowadzić dieta wysokobiałkowa, stosowana przez większość osób aktywnych fizycznie, ze względu na to, że przyspiesza ona wydalanie wapnia z organizmu. Osoby bardzo aktywne fizycznie powinny częściej swoją dietę urozmaicać o produkty zawierające wapń i chlorek wapnia, m.in. o mleko, czy przetwory mleczne.