Rumsztyk - dietetyczna potrawa czy niezdrowe, tłuste danie?

Rumsztyk to danie, które w ostatnim czasie zostało "odkurzone" po długiej nieobecności na polskich stołach. Kiedyś podawane masowo w jadłodajniach i okolicznych restauracyjkach, dziś powraca zyskując nowe oblicze. Jak sprawić, by rumsztyk stał się dietetycznym daniem?

Rumsztyk z cebulką - czy warto go włączyć do diety light?

Obiad złożony z rumsztyku z mocnym cebulowym akcentem oraz okraszonych tłuszczem ziemniaków nie wydaje się dietetycznym posiłkiem. Jednak istnieją sposoby, aby rumsztyk wieprzowy lub wołowy znacznie odchudzić. Aby to zrobić, wystarczy zrezygnować z wysokokalorycznych dodatków oraz użyć do przyrządzenia dania najchudszej partii mięsa wołowego lub wieprzowego, czyli polędwicy. Możemy także jeszcze bardziej przemontować przepis na rumsztyk wykorzystując mięso z piersi indyczej lub kurzej.

Polędwica wieprzowa - wysokobiałkowa i niskokaloryczna

Ile kalorii zjadamy podczas świąt?

Rumsztyki w wielu wariantach

Przepisy na rumsztyk wieprzowy i wołowy są mocno urozmaicone. Głównie chodzi o różnorodne sposoby przygotowania mięsa - do najbardziej popularnych należy rumsztyk z mięsa mielonego. Przyrządza się również rumsztyk siekany, krojąc mięso na bardzo drobne kawałeczki. Jednak zarówno rumsztyk mielony, jak i siekany zazwyczaj wymagają zastosowania dodatkowych produktów - jajka, mąki, bułki tartej, czyli spoiwa potrzebnego do uzyskania odpowiedniej konsystencji i uformowania mięsa. A są to, jak wiadomo, nadprogramowe kalorie. Innym sposobem na przyrządzenie rumsztyku jest rozbicie mięsa tłuczkiem - ta metoda nie wymaga żadnych dodatków, dlatego wydaje się optymalna, jeśli chcemy jak najbardziej ograniczyć kaloryczność posiłku.

Co siedzi w burgerze?

Ciekawe dodatki do rumsztyku

Jeśli chcemy, aby nasz rumsztyk wołowy, wieprzowy lub drobiowy nabrał wyrazistości, warto zrezygnować z klasycznego przyprawiania tylko solą i pieprzem i zastosować aromatyczne dodatki. Na tym polu, wszystko zależy od własnej inwencji przyrządzającego. Dodatek białego wina, ciemnego piwa, musztardy, czosnku, majeranku, słodkiej i ostrej papryki, tymianku, ziół prowansalskich, kminu rzymskiego lub gałki muszkatołowej - to tylko niektóre z licznych propozycji. Eksperymentowanie z rumsztykiem może przybrać również inną formę - tradycyjny rumsztyk z cebulą można zastąpić rumsztykiem z pieczarkami, grzybami leśnymi, pomidorami, cukinią, młodą kapustą lub innymi duszonymi warzywami.

Bitki wołowe - stawiaj na mięso czerwone!

Soczysty, smakowity rumsztyk - przepis dla aktywnych

Reasumując, żeby rumsztyk stał się dietetycznym daniem, pamiętajmy, by:

- do jego wykonania użyć polędwicy wieprzowej, wołowej albo filetów z piersi indyka lub kurczaka;

- zrezygnować z dodatków w postaci bułki tartej, mąki;

- smażyć na niewielkiej ilości oliwy albo oleju roślinnego, nie dodawać masła ani smalcu;

- serwować w towarzystwie pieczonych, grillowanych lub duszonych warzyw, sałat, świeżych warzyw, surówek bez dodatku majonezu;

- zrezygnować z podawania rumsztyków z okraszanymi ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi i tym podobnymi tradycyjnymi dodatkami.

Befsztyk w Twojej kuchni - prosty sposób na urozmaicenie jadłospisu

Przepis na rumsztyk z cebulą dla dbających o linię:

Polędwicę wieprzową, wołową lub filety drobiowe kroimy na grube plastry, po czy rozbijamy tłuczkiem. Smarujemy oliwą, pokrywamy wybranymi przyprawami. Jeśli chcemy wykorzystać mięso mielone, do jego spojenia użyjmy białka jaja oraz ewentualnie mielonego siemienia lnianego lub otrąb. Uformowane w owalne rumsztyki i przyprawione mięso wstawiamy na jakiś czas do lodówki.

W tym czasie podsmażamy na oliwie cebulę pokrojoną w pióra oraz ewentualnie inne dodatki, na przykład pieczarki, paprykę lub pomidory, po czym zdejmujemy je z patelni. Następnie wyjmujemy mięso z lodówki i smażymy przez kilka minut po obu stronach. Możemy też je upiec albo zgrillować. Gdy rumsztyki będą gotowe, na wierzch nakładamy cebulkę i opcjonalnie inne duszone warzywa.

Zimą jedz zdrowo i pożywnie!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.