Sernik wygląda efektownie i z powodzeniem sprawdzi się w roli "odchudzonego" tortu. Można podać go z polewą z gorzkiej czekolady lub musem owocowym i listkiem mięty.
Składniki na tortownicę o średnicy 21 centymetrów:
Spód:
6 łyżek otrębów owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki mleka
Masa:
2 duże jogurty naturalne (po 400g)
4 białka
1//2 szklanki brązowego cukru (część można zastąpić stewią)
2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
2. Wszystkie składniki na spód wymieszać łyżką i wylać na papier. Piec przez 10 minut.
3. Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, budynie oraz jogurty naturalne.
4. Po dodaniu jogurtów masa zrobi się bardziej ciekła (nie jest to powód do niepokoju). Trzeba wylać ją na upieczony spód ciasta.
5. Piec przez 50 minut, pozostawić do wystudzenia w piekarniku.
thisrunnersrecipes.comWartość energetyczna w 100 g
72,22 kcal
Białko 3,58 g
Węglowodany 9,21 g
Tłuszcz 2,27 g
Wartość energetyczna w porcji 200 g
144,44 kcal
Białko 7,16 g
Węglowodany 18,42 g
Tłuszcz 4,54 g
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII - TUTAJ