Nazwa sałatki powszechnie znanej na świecie jako grecka, w samej Grecji brzmi "choriatiki salata", czyli "sałatka wiejska". Jak wspomniano, sałatka posiada różne warianty, jednak w samej Grecji jadana jest jako przysmak przyrządzony z pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, zielonej papryki, ciemnych oliwek, sera feta, anchois, a także niekiedy kaparów. Całość polewa się oliwą z oliwek oraz posypuje oregano.
Ciekawostką jest fakt, iż słowo "feta" oznacza po prostu "w plastrze", jako że w tradycyjnych kuchniach Greków ser nie był krojony w kostkę, lecz w plastry, z czego jeden trafiał na wierzch warzywnej sałatki.
Dietetyczne sałatki na imprezę [5 PRZEPISÓW]. Sprawdź!
W 100 gramach sałatki greckiej znajduje się jedynie około 108 kalorii. To bardzo niewiele, biorąc pod uwagę fakt, iż jest to posiłek pożywny i zdrowy, który doda nam energii do działania (oraz ćwiczeń), i który sprawi, iż przez jakiś czas będziemy czuć się syci.
Aby spalić 108 kalorii, wystarczy na przykład biegać przez 7 minut, albo też chodzić umiarkowanym tempem przez niecałe pół godziny. Już samo leżenie przed telewizorem (czego oczywiście nie polecamy) przez nieco ponad 2 i pół godziny pozwala spalić taką ilość kalorii. Tak więc dietetyczna sałatka grecka to naprawdę świetny pomysł na składnik diety dla sportowca lub osoby dbającej o linię.
Nie istnieje jeden, najlepszy przepis na sałatkę grecką, jako że przysmak ten istnieje w wielu różnych wariantach. Można dodać do niej inne przyprawy, albo też inne warzywa. Bardzo wiele osób dodaje do niej sałatę lodową - która oczywiście ładnie się komponuje z całością, ale na pewno nie należy do podstawowych składników w greckiej kuchni. Już samo krojenie sera w kostkę sprawia, iż sałatka nie jest tradycyjna.
Aby jednak połączyć wygodę (ser feta w kostkach zdecydowanie łatwiej się je) z tradycją, przedstawiamy przepis na prawdziwą, grecką sałatkę z nietradycyjnie pokrojonym serkiem.
1. Wszystkie wymienione w pierwszym akapicie składniki należy pokroić. Dobrą informacją jest fakt, iż Grecy robią to niedbale, ponieważ liczy się przede wszystkim smak - a feeria barw na talerzu i tak sprawia, że całość przepięknie wygląda. Możemy sobie zatem pozwolić na krojenie w grube kawałki, chyba że lubimy, gdy wszystko jest poszatkowane porządnie. A zatem w grube kawałki kroimy pomidory oraz ogórki (średniej wielkości), a następnie w plastry zieloną paprykę oraz czerwoną cebulę. Można (ale nie trzeba) dodać również kapary oraz anchois.
2. W kostkę kroimy również ser feta - chyba że ktoś pragnie iść za głosem tradycji. Wówczas wystarczy rozkroić wyjęty z opakowania ser na pół (wzdłuż).
3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy garść czarnych oliwek.
4. Całość posypujemy łyżeczką suszonego oregano oraz podlewamy 6 łyżkami oliwy z oliwek i grecka sałatka gotowa!