Taki omlet sprawdzi się też świetnie jako białkowy posiłek przed treningiem. Przepis nie zawiera mąki, zatem polecamy go również osobom będącym na diecie bezglutenowej.
Składniki (jedna porcja):
2 białka + 1 żółtko jajka
100g twarożku
1 łyżeczka stewi
ekstrakt waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko, twarożek, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, stewię i zmiksować. Masę wylać na dobrze rozgrzaną (lekko posmarowaną oliwą z oliwek lub olejem kokosowym) patelnię i smażyć kilka minut z każdej strony. Należy uważać przy przewracaniu - omlet jest delikatny. Podawać z ulubionymi owocami.
Warto też wypróbować lekki makowy krem, który z powodzeniem można wykorzystać przy różnych fit deserach.
+ lekka masa makowo-cytrynowa:
3 łyżki maku
1/2 cytryny
gorąca woda
1 łyżka jogurtu
Mak wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą. Odstawić na kilka godzin. Do maku wycisnąć sok z 1/2 cytryny, dodać jogurt naturalny i zmiksować za pomocą blendera.
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII - TUTAJ