Matcha stanowi doskonały materiał do eksperymentów kulinarnych. Możemy ją dodawać do ulubionych potraw lub na jej bazie tworzyć zupełnie nowe, zaskakujące połączenia.
Zakochaj się w zielonym i #eatclean!
www.mementobracelet.com1. Zielona lemoniada
Wypełnij dzban 3/4 szklanki wody, dodaj sok z 1 cytryny, 3 łyżeczki agawy, 4 listki mięty, lód i 1 łyżeczkę Matchy, wymieszaj i gotowe. Napój prezentuje się bardzo efektownie.
2. Naleśniki z herbatą Matcha
smakuje.blox.plNudne naleśniki? Nie ma mowy! Do tradycyjnego ciasta naleśnikowego wystarczy dodać 1,5 łyżeczki herbaty Matcha. Efekt murowany. Naleśniki sprawdzą się też doskonale w wersji wytrawnej.
Składniki:
2 jajka
2 szklanki pełnoziarnistej mąki
1 szklanka wody
1 szklanka mleka (dobrze sprawdza się owsiane, ryżowe)
szczypta soli
1,5 łyżeczki Matchy
3. Desery
Matcha daje ogromne pole do popisu jeśli chodzi o desery! Zmiksuj Matchę z serkiem ricotta i użyj kremu do lekkich deserów, dodaj zielony proszek do masy na ciasto i stwórz niesamowite muffinki, wzbogać swój sprawdzony przepis na lody Matchą... Zainspiruj się! My uwielbiamy zielony sernik z limonką.
Składniki:
Czekoladowy spód:
70g zmielonych płatków owsianych
15g gorzkiego kakao
15g mielonego, odtłuszczonego lnu
10g mąki kokosowej
do posłodzenia dowolnie: ksylitol/ miód
Składniki na masę limonkową:
500g chudego twarogu
500g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
25g żelatyny
10g zielonej herbaty matcha
sok z dwóch limonek
do posłodzenia dowolnie: ksylitol/ miód
Przygotowanie:
Zmielone płatki zalać małą ilością gorącej wody (musi być bardzo gęste) i zostawić na chwilę do wystygnięcia. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Gotowa masa musi mieć konsystencję ciasta. Przygotowaną masę wykładamy równomiernie na spód blachy i wstawiamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie żelatynę zalewamy ok. 100ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia i czekamy chwilę aż wystygnie. Herbatę Matcha również rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i czekamy do wystygnięcia. Do blendera wrzucamy twaróg, jogurt, sok z limonki, dolewamy rozpuszczoną żelatynę oraz herbatę matcha. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę i dosładzamy według gustu (ja używam stevii). Gotową masę wlewamy do blachy ze schłodzonym spodem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż sernik się zetnie.
Cały sernik to ok. 8 kawałków. Wartości odżywcze w 1 kawałku:
Białko: 19.8g
Tłuszcz: 3.2g
Węglowodany: 11.8g
154 kcal
Źródło:kierunekfitness
4. Warzywa z dodatkiem herbaty Matcha
Matcha to świetna alternatywa dla soli i pieprzu. Możemy nią przyprawiać sezonowe warzywa (nadaje im ciekawy, ziołowy aromat), dodawać do duszenia i bulionu (1/4 łyżeczki na szklankę bulionu).
5. Popcorn z Matchą
shape.com
Żeby popcorn był bardziej dietetyczny rezygnujemy z masła. Zamiast tego polecamy mieszankę: jedna część Matchy (1/4 łyżeczki) na dwie cześci soli morskiej. Przyprawa nadaje kukurydzianej przekąsce ziołowy aromat i jest o wiele zdrowsza.
6. Prozdrowotna kawa
shape.comKawa z herbatą? Brzmi to zaskakująco, ale dodatek łyżeczki Matchy do kawy zamiast cukru sprawi, że podniesiemy walory odżywcze napoju i dostarczymy sobie dużą dawkę przeciwutleniaczy.
Więcej historii znajdziesz TU .