Zrób to sama: bezglutenowe pięcioskładnikowe cytrynowe batoniki

Zobacz przepis na pyszne batoniki, którę posłużą za doskonałą przekąskę przed i po treningu!

www.foodfaithfitness.com

Składniki

Spód:

1/4 szklanki miodu, syropu z agawy lub słodzika

1/2 szklanki oleju kokosowego o temp. pokojowej

szczypta soli

1 szklanka mąki kokosowej (95g)

Wierzch:

3 jajka

1/2 szklanki miodu, słodzika lub syropu z agawy

2 łyżeczki skórki z cytryny

2 łyżeczki mąki kokosowej

szczypta soli

1/2 szklanki świeżego soku z cytryny

Lemon cakeLemon cake www.foodfaithfitness.com www.foodfaithfitness.com

Lemon cakeLemon cake www.foodfaithfitness.com www.foodfaithfitness.com

Przygotowanie

Włącz piekarnik na 180 stopni. Przygotuj formę 20 x 20 cm i wysmaruj ją olejem kokosowym. Miód, olej kokosowy i sól zblenduj w misce. Dodaj mąkę. Przełóż ciasto do foremki i piecz przez 8 minut, aż nabierze delikatnego, złotego koloru. Wyłóż blachę z piekarnika i studź przez 30 minut. Zmniejsz moc piekarnika do 160 stopni. Ubij ręcznie trzepaczką jajka, skórkę i miód na warstwę wierzchnią. Jeżeli użyjesz blendera, może się rozwarstwić. W osobnej misce wymieszaj mąkę z sokiem z cytryny. Delikatnie połącz obie mikstury. Na wystudzone ciasto, przelej wierzchnią masę i piecz ok. 21-23 minuty. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź ciasto i włóż na noc do lodówki. Pokrój w batoniki.

Lemon cakeLemon cake www.foodfaithfitness.com www.foodfaithfitness.com

Lemon cakeLemon cake www.foodfaithfitness.com www.foodfaithfitness.com

Więcej historii znajdziesz TU .

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.