Pierogi z jagodami - czy pasują do menu osób dbających o sylwetkę?

Pierogi z jagodami to jedno z klasycznych dań obiadowych "na słodko". Ta potrawa może jednak odbić się niekorzystnie na naszej wadze, szczególnie jeśli będziemy raczyć się nią często oraz jeśli będziemy używać do jej okraszania niezdrowych dodatków. Jak przygotować to danie w wersji fit?

Pierogi z jagodami - kalorie i wartości odżywcze

Posiadające niezaprzeczalne walory smakowe pierogi z jagodami niestety nie mieszczą się w kanonie typowych dań dietetycznych, dlatego trzeba na nie uważać. Z drugiej strony, jeśli nie stosujemy aktualnie żadnej restrykcyjnej diety , a do tego prowadzimy aktywny styl życia, od czasu do czasu możemy sobie na nie pozwolić. Porcja pierogów z jagodami to około 400 kcal, a więc nie mało, ale i nie specjalnie dużo. Oczywiście wskazana kaloryczność dotyczy samych pierogów, jeśli dołączymy do nich okrasę w postaci roztopionego masła , smażonej bułki tartej, tłustej śmietany z cukrem , cukru pudru lub innych wysokoenergetycznych dodatków, zaserwujemy sobie prawdziwą bombę kaloryczną .

16 powodów dla których warto jeść gruszki

Zanim przejdziemy do kreowania receptury na "odchudzone" pierogi z jagodami, warto wspomnieć o ich wartościach odżywczych, a dokładniej o wartościach samych jagód. Owoc ten jest bogaty w cenne składniki (w tym w witaminy C, A, B, PP, przeciwutleniacze, garbniki, cyjanidynę, cynk i selen), które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Oto lista najważniejszych właściwości jagód:

- usprawnienie procesu przemiany materii

- zapobieganie nadwadze, działanie detoksykujące

- dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego

- działanie przeciwzapalne, antybakteryjne

- silne działanie antynowotworowe

- wzmacnianie naczyń krwionośnych

- dobroczynny wpływ na wzrok

- dobroczynny wpływ na wygląd skóry

Oczyszczające soki [6 PRZEPISÓW]

Tniemy kalorie, czyli przepis na pierogi z jagodami w wariancie fit

Przygotowując ciasto na pierogi z jagodami w wersji dietetycznej, warto użyć mąki pełnoziarnistej zamiast klasycznej, białej mąki pszennej. Zawartość błonnika pokarmowego w mące pełnoziarnistej zagwarantuje nam lepszą i szybszą przemianę materii. Na około 3 szklanki mąki potrzebna nam będzie szklanka wody i jedno jajo. Zagniatamy ciasto do jednolitej, elastycznej formy, po czym rozwałkowujemy je i za pomocą szklanki wycinamy kółka.

Wiele przepisów mówi o tym, aby przed umieszczeniem jagód w pierogach, wymieszać je z cukrem. W wariancie fit warto zrezygnować z tej czynności, a jeśli już musimy dosłodzić sobie kwaskowe jagody, zwykły cukier zastąpmy dietetyczną stewią. Kiedy nadzienie trafi do pierogów, sklejamy je, po czym gotujemy w lekko osolonej wodzie przez kilka minut. Dietetycznym zamiennikiem tłustej, maślanej okrasy, bułki tartej, sosu śmietanowego i tym podobnych ozdobników, może być jogurt naturalny z dodatkiem stewii, ksylitolu lub innego zdrowego słodzika.

Olej kokosowy odchudza i wzmacnia odporność

Pyszne i pożywne pierogi z owocami sezonowymi

Jak widać, pierogi na słodko da się przyrządzić w wersji dietetycznej. Zamiast jagód można oczywiście użyć innych owoców sezonowych. W wiosenno-letnie miesiące warto korzystać z dobrodziejstwa truskawek, malin, śliwek, czereśni i wiśni. Jesienią i zimą można zaś pokusić się o pierogi z jabłkami, gruszkami, brzoskwiniami, ananasem czy bananami. W niektórych wariantach do farszu można dodać także ser twarogowy, ryż czy suszone owoce. Wszystko zależy od naszej inwencji i poczucia smaku. Pamiętajmy tylko o eliminacji kalorycznych dodatków oraz spożywaniu pierogów w niezbyt dużych ilościach i o odpowiednich porach dnia. W końcu jest to danie ze sporą zawartością węglowodanów.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA