Brak systematycznego dostarczania do organizmu żelaza w odpowiednich ilościach stanowi poważne ryzyko rozwoju zaburzenia zwanego anemią. Objawia się ono bladością skóry, silnymi zawrotami głowy, szybkim męczeniem się, a także stanami apatii.
Niski poziom żelaza dotyczy najczęściej osób uprawiających sporty wytrzymałościowe oraz kobiet w ciąży. Jest to związane z faktem, iż dochodzi do jego znaczącej utraty w wyniku urazów z utratą krwi, obfitego pocenia się w trakcie treningu, a także silnego miesiączkowania.
Jeżeli stwierdzono u Ciebie niedobór żelaza, dieta którą codzienne praktykujesz powinna uwzględnić dużą ilość produktów bogatych w żelazo. Warto mieć w tym miejscu świadomość tego, że żelazo dzielimy na hemowe oraz niehemowe. Pierwsze z nich - pochodzenia zwierzęcego - znacznie lepiej się wchłania, co jest mocno utrudnione w przypadku żelaza dostarczanego wraz z produktami roślinnymi.
Produkty bogate w żelazo to przede wszystkim podroby typu wątróbka, a także czerwone mięso wołowe i wieprzowe . Należy mieć jednak świadomość tego, że wchłanianie żelaza obniża się poprzez dostarczanie do organizmu jednocześnie sporych ilości tłuszczu. Nawet najlepsze produkty bogate w żelazo nie spełnią poza tym skutecznie swojej roli, jeżeli będziemy w nieodpowiedni sposób je łączyć.
Nie jest zatem wskazane między innymi popijanie pożywienia kawą czy czarną herbatą. Ponadto czerwone mięso pomimo sporej zawartości żelaza jest wysoko kaloryczne, a także jego spożywanie przyczynia się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, na czele w nowotworami, nadciśnieniem tętniczym oraz miażdżycą.
Mając na uwadze powyższe, znacznie korzystniejszym rozwiązaniem będzie zaopatrywanie się w pokarmy bogate w żelazo na bazie drobiu lub ryb. Dzięki temu zapewnimy organizmowi wystarczający poziom żelaza, a jednocześnie zmniejszymy ryzyko negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Wybierajmy jednak w miarę możliwości mięso ekologiczne, pozbawione niebezpiecznych dla zdrowia hormonów oraz antybiotyków.
Oprócz tego koniecznie warto uwzględnić w swojej diecie warzywa bogate w żelazo, które w połączeniu z witaminą C przyczynią się w dużym stopniu do zapobiegania anemii. To bowiem właśnie kwas askorbinowy (witamina C) jest odpowiedzialny za wyraźną poprawę wchłaniania żelaza.
Składniki diety bogatej w żelazo to między innymi zielona sałata, buraczki, liście pietruszki, szpinak, cieciorka oraz fasola. Skuteczność jego wchłaniania można również podnieść poprzez dodawanie do potraw soku z cytryny, dzikiej róży, czy też czerwonej lub czarnej porzeczki.
W wielu przypadkach nie mamy jednak niestety czasu na to, aby rozwiązywać problem niedoboru żelaza dietą. W związku z tym biegniemy do apteki po suplementy z żelazem, nie zdając sobie przy tym sprawy z potencjalnych niebezpieczeństw wynikających z ich nierozmyślnego stosowania. Na taki krok możemy bezpiecznie zdecydować się jedynie po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.
Warto więc mieć świadomość, iż żelazo w tabletkach zwykle powoduje nieprzyjemne zaparcia, a także może przyczyniać się do wielu poważnych zaburzeń jelitowych. Wyraźne przedawkowanie żelaza w organizmie grozi ryzykiem silnego zatrucia, które w skrajnych przypadkach kończy się nawet śmiercią.
Zanim więc udasz się po chemiczne żelazo w pastylkach, wcześniej spróbuj koniecznie wzbogacić swoją dietę w naturalne produkty bogate w żelazo. Tym samym uzyskasz gwarancję podwyższenia odporności organizmu, a w konsekwencji Twoje wyniki sportowe znacznie się poprawią!