Makaron ryżowy tworzony jest poprzez zmieszanie mąki ryżowej i wody. Czasem do takiej mieszanki dodaje się jeszcze mąki kukurydzianej lub tapioki. Produkt jest na tyle lekki, że może być spożywany przez wszystkich nawet w dużych ilościach - nie trzeba obawiać się wzrostu wagi. Jest bowiem lekkostrawny, pozbawiony tłuszczu i cholesterolu , za to posiada dużo białka , soli mineralnych oraz witamin.
Makaron ryżowy jest źródłem węglowodanów złożonych, które dodają nam energii do treningu i poprawiają samopoczucie. Organizm trawi je o wiele wolniej, niż całą resztę, zatem przez znacznie dłuższy czas jesteśmy syci i nie mamy ochoty na słodkie przekąski
Makaron ryżowy zazwyczaj występuje w postaci cienkich niteczek, ale czasem można go znaleźć także w formie wstążek i rurek.
Nie jest drogi, za to bardzo smaczny i ma mało kalorii - dlatego naprawdę warto skusić się na paczkę i przygotować pożywne, dietetyczne dania. Kupując makaron ryżowy Tao Tao zapłacimy około 6 złotych za 200 gramów produktu. Producentów jest wielu, dlatego w sklepach znajdziemy także droższe i tańsze propozycje.
Makaron ryżowy nie wymaga gotowania - wystarczy zalać go wrzącą wodą, by po kilku minutach był gotowy do spożycia. Można dodać go do azjatyckich zup. Wybornie smakuje także z kurczakiem, warzywami oraz owocami morza.
Węglowodany. Wróg czy przyjaciel osoby aktywnej?
1. Sałatka z makaronu ryżowego - Makaron ryżowy doskonale smakuje podany z kukurydzą, ogórkiem oraz szynką. Świeżego ogórka, makaron oraz szynkę (w kawałku) należy pokroić, a następnie wymieszać z puszką kukurydzy. Całość zalewamy jogurtem naturalnym, wymieszanym z 2 łyżkami majonezu. Dodajemy także posiekany koperek oraz (jeśli chcemy) ząbek wyciśniętego czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Makaron ryżowy z kurczakiem - Orientalna propozycja dla ludzi lubiących egzotyczne smaki. Kurczak po chińsku to idealny dodatek do makaronu ryżowego. Mięso należy pokroić i doprawić solą, pieprzem, curry i odrobiną papryczki chilli w proszku. Następnie podsmażyć na oliwie z oliwek, dodając wyciśnięty ząbek czosnku dla lepszego smaku. Czerwoną paprykę oraz pieczarki kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa, gdy już będzie miękkie, zalewając odrobiną sosu sojowego. Następnie nakładamy na talerz, na przygotowany wcześniej makaron ryżowy. I gotowe!
3. Makaron ryżowy z warzywami - Do makaronu ryżowego pasuje wiele warzyw. Ten przepis wykorzystuje marchewkę, paprykę, cebulę oraz fasolkę szparagową, ale równie dobrze można zdecydować się na inne warzywa - całość i tak będzie wyborna! Marchewkę i cebulę należy obrać, a następnie pokroić. Marchewkę w talarki, cebulę w piórka, a paprykę w słupki. Makaron ryżowy należy przygotować tak, jak wcześniej napisano. Fasolkę szparagową gotujemy zaś w osolonej (najlepiej solą morską) wodzie. Następnie należy przełożyć ją na patelnię, wrzucając też resztę warzyw i nieco soli - warto zwrócić uwagę, czy cebula się ładnie zeszkliła, a marchewka zmiękła (w razie potrzeby warto dodać trochę wody). Tak przygotowaną mieszankę nakładamy na gotowy makaron ryżowy, zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego, a także odrobiną soku z limonki.
4. Krewetki i makaron ryżowy - By przygotować to pyszne danie, należy obrać krewetki i wrzucić je na patelnię wraz z odrobiną pokrojonego drobno imbiru, 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku, posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną drobno papryczką chilli (lub zwykłą, czerwoną papryką). Całość doprawiamy solą i smażymy przez chwilę, po czym dodajemy łyżeczkę sosu sojowego oraz miodu, i jeszcze chwilę smażymy (około 2 minuty). Taką mieszankę nakładamy na przygotowany makaron ryżowy.