1. Bazylia
Właściwości zdrowotne: silne działanie przeciwutleniające, wspomaga trawienie, właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe
Smak: zdecydowany, lukrecjowy posmak
Łącz z: pomidorami, oliwą, octem, orzechami, dynią, papryką, bakłażanem
Propozycja podania : kanapki, pizza, bruschetta , sałatki, zupy, sosy , gulasze, dania z pomidorów
Uwagi: jeśli już musisz kupić suszoną, sięgnij po organiczną
2. Liść laurowy
Właściwości zdrowotne: pomocny przy cukrzycy, zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża cholesterol i przyśpiesza gojenie się ran
Smak: lekko słodkawy posmak
Łącz z: gulasze, risotta, zupy, dania rybne, warto dodać do mleka przygotowując budyń lub ryżowy pudding(!)
Uwagi: Należy używać świeżych, jasnozielonych liści, by jak najwięcej czerpać z ich prozdrowotnych właściwości
3. Kolendra
Właściwości zdrowotne: posiada wiele cennych flawonoidów, w tym kwercetynę, które opóźniają procesy starzenia, normalizuje poziom glukozy we krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca, pomaga zachować prawidłowe ciśnienie krwi
Smak: ostry, ziołowy
Łącz z: awokado, kurczakiem, owocami morza, jagnięciną, ryżem, papryką, jogurtem. Świetnie komponuje się z sosami, guacamole, zupami
Uwagi: luźno rozłożone liście i odrobina wody wystarczą by przedłużyć jej życie
4. Koperek
Właściwości zdrowotne: znacząco zmniejsza ryzyko chorób serca i reguluje poziom cukru we krwi
Smak: świeży, ostry
Łącz z: twaróg, sery, omlet, ryby (szczególnie łosoś), sałatki ziemniaczane, sosy na bazie jogurtu
Uwagi: drobno posiekanymi liśćmi posypać potrawę tuż przed jedzeniem (dotyczy nie tylko ziemniaków). Posiekany koperek możemy też zamrozić.
5. Oregano
Właściwości zdrowotne: posiada mnóstwo przeciwutleniaczy, które mogą nawet spowolnić wzrost komórek rakowych, ma właściwości przeciwzapalne, pomaga w leczeniu osteoporozy i miażdżycy
Smak: cytrynowy, pieprzny
Łącz z: karczochy, fasola, cukinia, ryby, kurczak, dania kuchni śródziemnomorskiej
Uwagi: jeśli planujesz przechowywać oregano dłużej niż 3-5 dni - możesz je zamrozić (delikatnie umyj i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Przechowuj w plastikowej torbie przez okres do jednego roku).
Więcej historii znajdziesz TU .