Kasza pęczak jest kaszą jęczmienną, która zawiera najwięcej witamin i minerałów spośród wszystkich kasz wykonanych z ziaren jęczmienia. Odnajdziemy w niej następujące składniki:
- białko (w dużej ilości)
- kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
- błonnik pokarmowy
- potas
- magnez
- wapń
- żelazo
- cynk
- selen
- miedź
- mangan
- witaminę A
- witaminę E
- witaminę K
- witaminę B1, B2, B3 (PP) i B6
- kwas foliowy
- kwas pantotenowy
Interesujący z punktu widzenia treningów i diety jest w szczególności błonnik pokarmowy oraz duża ilość białka, która występuje w kaszy . Zamiast zajadać się różnymi odżywkami białkowymi, sportowiec może po prostu wprowadzić do swojego menu dania z kaszą - pożywną i sycącą, a do tego zdrową!
Specjaliści twierdzą, że kasza pęczak wykazuje działanie antynowotworowe! Ponadto pozytywnie wpływa na wątrobę i cały układ pokarmowy - hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie i wskazana jest przy problemach z trzustką oraz śledzioną.
Kaszę pęczak powinny spożywać osoby cierpiące na nadciśnienie oraz posiadające problemy z układem krążenia. Pozytywnie wpływa na serce, poprawiając jego kondycję. Kasza może działać przeczyszczająco, dlatego warto ją uprażyć, jeśli nie chcemy osiągnąć podobnego efektu. Wywar z uprażonej kaszy leczy bowiem rozwolnienie. Kasza pęczak doskonale zatem reguluje procesy trawienne i można korzystać z jej wielkiej mocy w wielu sytuacjach. Polecane jest na przykład jej dodanie do zupy, gdy ktoś ma wysoką temperaturę - potrafi wspomóc jej obniżenie. Należy tylko pamiętać, że kasza jęczmienna - w przeciwieństwie do kaszy jaglanej - zawiera gluten.
Kasza pęczak polecana jest osobom, które dbają o swoją kondycję i odchudzają się - dzięki zawartości błonnika pęcznieje bowiem w żołądku, zapewniając uczucie sytości i odwlekając moment ponownego sięgnięcia po coś do jedzenia. Dzięki zawartości węglowodanów złożonych, kasza posiada niski indeks i ładunek glikemiczny. Zapobiega tym samym wahaniom poziomu glukozy we krwi, co jest najczęstszą przyczyną podjadania i chęci zjedzenia czegoś słodkiego.
Ponadto kasza zmniejsza wchłanianie tłuszczu i cholesterolu w jelitach - tym samym ogranicza przyrost wagi i odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie. To wymarzony posiłek dla każdego sportowca!
Kasza jaglana. Zdrowie i odkwaszanie na talerzu
Jak ugotować kaszę pęczak? Należy zacząć od przepłukania jej w zimnej wodzie. Następnie dobieramy odpowiednią ilość wody do ilości kaszy, którą pragniemy ugotować (1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody). Kaszę wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem soli i gotujemy przez około 18-20 minut.
Kasza pęczak wybornie smakuje na przykład z warzywami, bądź też w formie placków, albo jako dodatek do zupy. Oto pomysły na pyszne dania z jej udziałem:
1. Kasza jęczmienna pęczak z warzywami: Kaszę przygotowujemy tak, jak opisano wyżej. Następnie kroimy cebulę i podsmażamy lekko na patelni, a po chwili dodajemy do niej pokrojoną paprykę oraz marchewkę. Do ugotowanej kaszy wsypujemy kurkumę, curry, zioła prowansalskie (po około łyżeczce wszystkiego) i szczyptę pieprzu. Całość należy ze sobą wymieszać, dodając groszek. Danie wygląda pięknie ułożone w formie kopczyka na talerzu.
2. Kasza pęczak - sałatka: Kaszę należy ugotować z kurkumą, papryką oraz solą. Trzeba ją przestudzić, dodać pokrojone w kostkę warzywa (pomidor, ogórek, kalarepa) oraz nasiona słonecznika i dyni. Do sałatki można dodać puszkę tuńczyka i pół owocu granatu. Do tego 4 łyżki jogurtu, sól oraz pieprz do smaku.