Zrób to sama: zdrowe migdałowe ciasteczka bez mąki

Potrzebujesz tylko pięciu składników i blendera. Efekt? Aromatyczne i lekko wilgotne ciasteczka o konsystencji batonika Bounty. Dodatkowe plusy? Same zdrowe składniki i obniżona kaloryczność. Skusisz się?

Przepis powstał w wyniku poszukiwań zdrowszej wersji popularnego w Stanach Zjednoczonych batonika Almond Joy. W Polsce smak ten możemy przyrównać do znanego nam batonika Bounty. Jeśli więc ten smakołyk często widnieje na twojej liście dietetycznych grzeszków, to warto zapoznać się z jego lżejszym odpowiednikiem.

ff f

dd d

Deser może przypaść do gustu weganom i bezglutenowcom.

Ciasteczka nie tylko smakiem, ale też wyglądem przypominają lubianego batonika. Skusisz się? Zaczynamy!

Składniki (15 porcji):

1 1/2 filiżanki wiórków kokosowych

6 daktyli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

15 prażonych, solonych migdałów

1/2 szklanki półsłodkiej czekolady (bezmleczna w wersji wege)

Przygotowanie:

Musimy przygotować papier do pieczenia lub deskę, na której będziemy układać ciasteczka. Warto posmarować ją odrobiną oleju. Daktyle i wiórki kokosowe blendujemy ok. 3 minuty do uzyskania lepkiej masy (równie dobrze można to zrobić w malakserze). Łyżką nabieramy masę i formujemy na papierze ciasteczka, robiąc w środku wgłębienie, w którym umieszczamy migdał. Ciasteczka wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę. W małej szklanej miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą topimy czekoladę. Wyjmujemy ciasteczka i smarujemy je rozpuszczoną czekoladą i ponownie wkładamy do lodówki na 20 minut. Radzimy przechowywać je w szczelnym pojemniku w lodówce.

ff f

autor: Jenny Sugar

Czas przygotowywania: ok. 1 godz.

Kalorie: 79 kcal

Wartości odżywcze:

gg g

Smacznego!

Więcej historii znajdziesz TU .

Copyright © Agora SA