Przepis powstał w wyniku poszukiwań zdrowszej wersji popularnego w Stanach Zjednoczonych batonika Almond Joy. W Polsce smak ten możemy przyrównać do znanego nam batonika Bounty. Jeśli więc ten smakołyk często widnieje na twojej liście dietetycznych grzeszków, to warto zapoznać się z jego lżejszym odpowiednikiem.
Deser może przypaść do gustu weganom i bezglutenowcom.
Ciasteczka nie tylko smakiem, ale też wyglądem przypominają lubianego batonika. Skusisz się? Zaczynamy!
Składniki (15 porcji):
1 1/2 filiżanki wiórków kokosowych
6 daktyli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
15 prażonych, solonych migdałów
1/2 szklanki półsłodkiej czekolady (bezmleczna w wersji wege)
Przygotowanie:
Musimy przygotować papier do pieczenia lub deskę, na której będziemy układać ciasteczka. Warto posmarować ją odrobiną oleju. Daktyle i wiórki kokosowe blendujemy ok. 3 minuty do uzyskania lepkiej masy (równie dobrze można to zrobić w malakserze). Łyżką nabieramy masę i formujemy na papierze ciasteczka, robiąc w środku wgłębienie, w którym umieszczamy migdał. Ciasteczka wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę. W małej szklanej miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą topimy czekoladę. Wyjmujemy ciasteczka i smarujemy je rozpuszczoną czekoladą i ponownie wkładamy do lodówki na 20 minut. Radzimy przechowywać je w szczelnym pojemniku w lodówce.
autor: Jenny Sugar
Czas przygotowywania: ok. 1 godz.
Kalorie: 79 kcal
Wartości odżywcze:
Smacznego!
Więcej historii znajdziesz TU .