Karambole - owoce egzotyczne
Karambola znana jest ze swojego zadziwiającego wyglądu - podłużny owoc po rozkrojeniu posiada bowiem kształt gwiazdy. Z tego powodu bywa stosowany jako dekoracja - ale warto uczynić z niego także samodzielną przekąskę , ponieważ jest bardzo zdrowy!
Egzotyczne owoce karamboli (Averrhoa carambola L.), czyli gatunku wiecznie zielonego drzewa, którego wysokość może nawet sięgnąć 10 metrów, posiadają przyjemny, słodko-kwaśny smak. Mają żółty lub żółto-zielony kolor, orzeźwiający aromat i najprawdopodobniej pochodzą z Malezji lub Indonezji.
Owoc kaki - egzotyczny przysmak o leczniczych właściwościach
Karambola - owoc leczniczy
Dlaczego warto jeść karambolę? Co w sobie zawiera ten niezwykły owoc? Otóż, jest on świetnym źródłem witaminy A, witaminy B oraz witaminy C. Zawiera również:
- magnez
- żelazo
- wapń
- potas
- fosfor
- beta-karoten
- przeciwutleniacze (kwas galusowy, katechin, kwercetynę)
Karambola znana jest przede wszystkim z tego, iż świetnie wzmacnia układ odpornościowy. Doskonale walczy z infekcjami, wykazując działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Pomaga również w zwalczaniu stanów zapalnych i alergii, dzięki zawartości kwercetyny. Warto dodać, że przeciwutleniacze dbają również o skórę i włosy, opóźniając procesy starzenia. Dlatego warto zjadać ich jak najwięcej!
To jednak nie wszystkie zdrowotne właściwości tego egzotycznego owocu!
Karambola ponadto:
- poprawia wzrok
- reguluje ciśnienie krwi
- wzmacnia układ kostny
- pozytywnie wpływa na pracę serca
- obniża poziom złego cholesterolu
- obniża stężenie glukozy we krwi
- stymuluje perystaltykę jelit i reguluje pracę całego układu trawiennego
- zapobiega przemęczeniu (dodaje energii)
- przywraca równowagę psychiczną
W owocach tych tkwi wiele zdrowia. Dlatego też polecane są między innymi osobom zmagającym się z cukrzycą, gdyż wspomaga jej leczenie, a także wszystkim, którzy posiadają problemy z układem sercowo-naczyniowym i którzy miewają napady złego nastroju. Warto zjadać karambolę, gdy mamy obniżoną odporność i gdy doskwierają nam dolegliwości związane z układem pokarmowym (na przykład zaparcia).
Orzechy brazylijskie - bądź dłużej piękny, młody i sprawny w sypialni!
Karambola jest jednak również polecana przez dietetyków jako idealny składnik diety odchudzającej! Owocu powinny unikać jedynie osoby posiadające problem z nerkami - z uwagi na kwas szczawiowy.
Karambola a odchudzanie
Sekretem dietetycznych właściwości karamboli jest jej niska kaloryczność. W 100 gramach tego owocu znajduje się jedynie 30 kalorii - a zatem rzeczywiście bardzo niewiele! Powinni po nią sięgać wszyscy, którzy dbają o linię, ale również o kondycję psychiczno-fizyczną własnego organizmu. Karambola pozwoli nam bowiem ze spokojem spojrzeć na świat i doda energii do treningu!
Dzięki regulowaniu stężenia glukozy i cholesterolu we krwi, zapobiega napadom głodu i nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie (pomaga w walce z cellulitem i zmniejsza rozmiar komórek tłuszczowych). Zapewniając uczucie sytości sprawia, iż przez długi czas nie mamy ochoty na podjadanie! Jest więc zdrową przekąską, którą można spożywać albo w formie surowej, albo też w postaci soków, czy dżemów. To znakomity dodatek do wszelkich sałatek, ale również do obiadu - nie tylko ze względu na smak, ale i na wygląd!
Karambola - cena
Owoc ten nie należy do tanich, ponieważ drzewka są bardzo wrażliwe na przymrozki i nie wytrzymałyby w naszym klimacie - owoce sprowadzane są z krajów tropikalnych, co powoduje wzrost ich ceny.
Zwykle jest to kilka lub kilkanaście złotych za sztukę - w zależności od sklepu, w którym nabywamy karambolę. Gdy ktoś dba o formę, warto wydać te kilkanaście złotych na zakup karamboli - wkład zwróci się z nawiązką w postaci kilku zrzuconych kilogramów i ogólnej poprawy zdrowia!