Polędwica wieprzowa - wysokobiałkowa i niskokaloryczna

Polędwica wieprzowa zaliczana jest do mięs białych. Ma wiele zalet - mało kalorii, mało tłuszczu i dużo białka - dlatego też uważana jest za doskonały składnik diety każdego sportowca i osoby dbającej o linię. W jaki sposób można ją smacznie i zdrowo przyrządzić?

Polędwiczka wieprzowa - pyszna i zdrowa

Niektórzy błędnie myślą, że planując zdrową dietę, powinni z niej wyrzucić wieprzowinę . Tymczasem prawda jest inna - to doskonałe mięso, które nie tylko pysznie smakuje, ale również dostarcza do organizmu człowieka wiele niezbędnych składników.

Jej wartość energetyczna na 100 gramów produktu wynosi tylko około 110 kalorii. Oznacza to, że kwadrans biegu pozwala w całości spalić złożony z niej obiad. Nie zawiera cholesterolu, ani węglowodanów. Wymieniona ilość produktu ma w sobie około 21 gramów białka i tylko około 3 gramy tłuszczu. To zatem idealny składnik diety każdej osoby dbającej o swoją sylwetkę!

Przepis na polędwiczki wieprzowe

Dania z polędwicy wieprzowej są bardzo smaczne. Przy tym jest to mięso, które pozwala na dostosowanie dodatków do własnych upodobań kulinarnych. Można je podawać na ostro, na słodko, z grzybami, albo na przykład z ananasem, smażone na patelni, albo przypiekane w piekarniku i tak dalej. Oto kilka pomysłów na to, jak zrobić dobre polędwiczki wieprzowe:

1. Polędwiczki z pieczarkami

Polędwica wieprzowa z pieczarkami to łatwe w przygotowaniu danie, a do tego niezwykle smakowite! Można też przygotować podobne, używając innych grzybów (doskonałe są na przykład polędwiczki z kurkami). Polędwiczki należy natrzeć solą i pieprzem, aby był bardziej aromatyczne. Następnie trzeba je odstawić przynajmniej na godzinę, wykorzystując ten czas również na namoczenie grzybów.

Po upływie godziny, grzyby należy chwilę pogotować w tej samej wodzie, w której się namaczały (będzie idealna na sos, a zatem nie należy jej wylewać!), a potem pokroić w plastry. Polędwiczki należy następnie podsmażyć wraz z grzybkami - najlepiej na zdrowej oliwie z oliwek. Po około 10 minutach pieczenia z każdej strony, na patelnię wlewamy kieliszek czerwonego wina, a potem wspomnianą wcześniej wodę z pieczarek. Do tego sos Worcestershire i sos sojowy (po łyżeczce). I gotowe!

2. Polędwica wieprzowa po chińsku

A teraz pomysł na odrobinę orientu w naszej kuchni. Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe po chińsku? Najważniejsze w tym przypadku są przyprawy - majeranek, tymianek, rozmaryn i cząber. Trzeba do nich dodać łyżeczkę soku z cytryny oraz 3 łyżki sosu sojowego. W ten sposób na polędwicę wieprzową powstaje marynata, w której należy marynować mięso przez kwadrans. Polędwiczki należy później smażyć na oliwie z oliwy (wystarczy krótko, z obu stron).

Polędwiczka wieprzowa po chińsku potrzebuje jeszcze odpowiedniego sosu - wykonamy go z papryki, marchewki, pora, sosu sojowego, połówki cytryny oraz startego imbiru. Do tego sól i pieprz do smaku. Polędwiczki najlepiej podawać z ryżem - całe danie jest pyszne i zdrowe.

3. Polędwica wieprzowa z ananasem

Potrawy z polędwicy wieprzowej pysznie smakują również, gdy doda się do nich ananasa. Może być pokrojony w kostkę, albo też podany w plasterkach (takich, jakie wyciągamy z puszki). Znów najważniejsza będzie odpowiednia marynata - 3 łyżki oliwy, 3 łyżki zalewy z ananasów, ząbek czosnku, łyżka musztardy oraz łyżka korzennego sosu Worcestershire.

Polędwiczkę nacieramy przygotowaną z wymienionych wyżej składników marynatą, a następnie odkładamy na godzinę, by nabrała smaku i aromatu. Polędwiczki wieprzowe możemy upiec na patelni, na oliwie, albo też w naczyniu żaroodpornym, uprzednio nią wysmarowanym. Przy polędwiczce kładziemy plastry lub kawałki ananasa. Dla lepszego efektu można go posypać kolorowym pieprzem. Całość należy piec przez około 30 minut, w temperaturze 200 stopni, przy czym po 20 minutach można podkręcić temperaturę do 220 stopni i włączyć funkcję grillowania. Lekko grillowana polędwica wieprzowa z ananasem to wyborne danie dla każdej dbającej o linię osoby! Pyszne, sycące i posiadające mało kalorii !

Niskokaloryczne sosy: guacamole, hummus, tzatziki [5 PRZEPISÓW]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.