Wołowina a zdrowie
Mięso wołowe jest najmniej kaloryczne ze wszystkich mięs czerwonych i posiada najmniejszą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (czyli tych, które powodują miażdżycę i podwyższony cholesterol). Jeśli zależy Ci na zdrowej diecie, ogranicz się do mięsa chudego (np. polędwicy, rostbefa) - to ono posiada największą wartość odżywczą. Wołowina to bogate źródło żelaza (wzmacnia więc odporność), witaminy B1 (wspomaga pracę mózgu) i witaminy B6 (dobrze działa na serce). Zaledwie 100 gramów chudej, ugotowanej wołowiny zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na białko dla dorosłego organizmu.
Za dużo befsztyków wołowych (z grilla, gotowanych czy smażonych) nie przynosi jednak pozytywnych efektów. Zbyt częste spożycie wołowiny i wieprzowiny prowadzi do chorób układu krążenia, zapaleń stawów, zwyrodnień plamki żółtej, a nawet nowotworów (zwłaszcza jelita grubego i odbytu). Skutki są tym dotkliwsze, im mniej spożywamy przy tym warzyw i owoców - samo mięso tylko zakwasza przewód pokarmowy. Jeśli chcesz być fit, korzystaj z dobrych właściwości chudej wołowiny, ale tylko raz na jakiś czas.
Befsztyk podstawą diety kopenhaskiej
Co ciekawe, stek wołowy stanowi podstawę jadłospisu diety kopenhaskiej , czyli rygorystycznej, 13-dniowej kuracji polegającej na spożywaniu trzech posiłków dziennie (śniadania, lunchu i obiadu). Dieta dopuszcza maksymalnie 900 kalorii dziennie i pozwala schudnąć do kilkunastu kilogramów w dwa tygodnie. Do podstawowych składników należą - chude mięso (czyli nasz befsztyk), warzywa, jaja oraz zielona herbata bądź kawa. Jeśli zdecydujesz się na taki eksperyment, pamiętaj, żeby wyeliminować sól. Osobiście jednak odradzamy taki pomysł: przy diecie kopenhaskiej łatwo o efekt jo-jo, jest ona mało zrównoważona i może stwarzać zagrożenie, jeśli nie skontaktujemy jej wcześniej z lekarzem.
Przepis na befsztyk z polêdwicy wo³owej
Jeśli zaintrygowała Cię moc wołowiny, a nie jesteś pewien, czy potrafisz dobrze przyrządzić befsztyk, skorzystaj z poniższego, prostego przepisu. Potrzebne Ci będą:
- mięso wołowe,
- masło,
- olej,
- ocet balsamiczny,
- rozmaryn,
- sól i pieprz.
Przygotowanie wołowiny zajmuje łącznie zaledwie kilka minut, ale cały proces można znacznie rozciągnąć w czasie. Długo dojrzewające mięso (przez około 20 dni) przypraw solą, pieprzem, niewielką ilością octu balsamicznego i rozmarynem. Doprawioną wołowinę umieść w lodówce na okres 1-2 dni. Wyjmij je stamtąd dopiero godzinę przed rozpoczęciem smażenia. Stek ułóż na patelni grillowej z rozgrzanym masłem i odrobiną oleju i przesmaż dwie minuty z każdej strony (po każdej minucie przekładaj mięso). Podawaj z dodatkiem masła czosnkowego i przyozdobiony rukolą.
Ile minut smażyć stek wołowy?
Wiesz już, jak przyrządzić stek wołowy - pamiętaj jednak, że to tylko przykładowy przepis, a uzyskany befsztyk będzie raczej krwisty. Stopień wysmażenia to tak naprawdę kwestia gustu. Befsztyk z polędwicy o grubości około 2,5 cm należy smażyć:
- 3-4 minuty, żeby uzyskać wersję mocno krwistą;
- 4-5 minut dla otrzymania befsztyka krwistego;
- 5-6 minut dla uzyskania steka średnio dosmażonego;
- 6-7 minut przy wersji dosmażonej.
Pamiętaj, że czas smażenia musisz też uzależnić od grubości wybranego plastra i jego naturalnej krwistości. Wołowinę powinno się smażyć krótko, dlatego pokrój ją na jak najcieńsze kawałki (oczywiście w poprzek włókien!). Dobrą i zdrowszą alternatywą dla smażenia jest pieczenie. Befsztyk wołowy o grubości 2,5 cm i wrzucony na grilla będzie można zdjąć po 17 minutach (półkrwisty); po 21 minutach będzie już w wersji wypieczonej. Nie spożywaj go od razu; unikniesz wtedy wyciekania soku przy jego krojeniu.
Steki można przyrządzać na wiele różnych sposobów: mamy befsztyk wołowy i wieprzowy, tatarski i mielony, befsztyk po angielsku, ale i steki amerykańskie czy argentyńskie. Weź pod uwagę, że najzdrowszą wersją będzie ta z chudej wołowiny, i że steki do dobry pomysł na urozmaicenie diety, ale nie można przesadzić z ich ilością.