Witamina PP - najlepszy obrońca Twojej skóry

Witamina PP, zwana także niacyną lub witaminą B3, jest jedyną witaminą z grupy B, która może być produkowana wewnątrz organizmu. Wytwarzane ilości nie zaspokajają jednak ludzkich potrzeb - trzeba jej dostarczać także wraz z pożywieniem. Dowiedz się, na co wpływa witamina PP i jak odpowiednio skonstruować swoją dietę.

Witamina PP - występowanie

Niacyna to witamina powszechnie występująca w świecie fauny i flory. Jej największe ilości można odnaleźć w mięsie , wątrobie wieprzowej, wołowej i z kurczaka, rybach, ziarnach zbóż oraz orzechach arachidowych. Najmniejsze - poniżej 0,5mg/100g - znajdują się w mleku i mlecznych przetworach, jajkach, a także w części owoców i warzyw (gruszki, pomarańcze, jabłka, kapusta biała, cebula, marchew). Jeśli chodzi o skład żywności, witamina PP występuje pod postacią kwasu nikotynowego oraz jego amidu (zobacz: większość produktów o pochodzeniu roślinnym).

Warto wiedzieć, że niacyna może powstawać również z tryptofanu (z 60 mg - 1mg witaminy B3), oraz że chcąc nabyć ją w skoncentrowanych dawkach musimy uzyskać receptę. Nadmierne spożycie cukru, a zwłaszcza słodyczy i słodzonych napojów, niweluje obecność niacyny w organizmie i prowadzi do jej utraty. Wśród produktów szczególnie bogatych w witaminę PP warto wymienić tuńczyka (10,3mg/100g), wątróbkę (12,2 mg/100g), orzechy ziemne (24,2mg/filiżankę orzechów), a także niedoścignione drożdże piwne (aż 35mg/100g produktu).

Witamina B6 - gdzie ją znajdziesz i czym grożą niedobory?

Działanie niacyny: rola witaminy PP w organizmie

Witamina PP pełni wiele istotnych funkcji, które pomagają organizmowi w poprawnym działaniu. Niacyna jako składnik koenzymów współtworzy procesy utleniania i redukcji, a także reguluje poziom cukru we krwi. Ponadto witamina B3 przyczynia się do prawidłowego przepływu krwi w naczyniach krwionośnych, utrzymuje korzystny poziom cholesterolu i bierze udział w syntezie niektórych płciowych hormonów. Witamina PP znajduje także zastosowanie w walce z trądzikiem ze względu na ogromny wpływ na utrzymanie optymalnego, zdrowego stanu skóry .

Skutki niedoboru witaminy PP

Hipowitaminoza, czyli niedobór witamin, zawsze szkodzi organizmowi i wywołuje w nim dokuczliwe objawy. Brak dostatecznej ilości witaminy PP może spowodować między innymi: bolesne zmiany skórne wywołane przesuszeniem powłoki ciała. To właśnie od fachowej nazwy rumienia lombardzkiego, Pelagry, pochodzi skrót "PP" (Przeciw Pelagra). Głównymi objawami choroby są zaczerwienienie i szorstkość skóry, rozmaite zaburzenia w układzie trawiennym: od zwyczajnego osłabienia i spadku masy ciała, po biegunki czy zapalenia jamy ustnej, zakłócenia w procesach oddychania komórkowego i w metabolizmie cukrów, groźne dysfunkcje układu nerwowego: zawroty i bóle głowy, chroniczna bezsenność , zapalenie nerwów, zaburzenia w sferze pamięci i ogólny rozstrój nerwowy.

Niedobrze jest przesadzać: objawy nadmiaru witaminy PP

We wszystkim, także w przyjmowaniu witamin, należy zachować zdrowy umiar. Wprowadzanie do organizmu zbyt dużych dawek witaminy PP może skutkować hiperwitaminozą. Do niepokojących objawów można zaliczyć: arytmię serca, uszkodzenia wątroby, zbyt wysoki poziom glukozy we krwi, a także dolegliwości skórne: drażniące swędzenie i pieczenie.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B3

Żeby zachować konieczną równowagę, zapoznaj się z dziennymi normami spożycia niacyny dla poszczególnych grup, wydzielonych pod względem wieku, płci i aktywności fizycznej. Przykładowo: mężczyźni powinni przyjmować od 21 do 25mg witaminy PP, a kobiety - od 19 do 22mg. Sprawa komplikuje się wśród najmłodszych i najstarszych konsumentów: niemowlęta nie mogą przekraczać 9mg, dzieci do lat dziewięciu: 17mg, kobiety po sześćdziesiątce - 18mg, a mężczyźni w tym samym wieku: 20mg.

Przy planowaniu swojej diety pamiętaj, że niacyna nie magazynuje się w ludzkim organizmie, a jej nadprogramowe nadwyżki są wydalane wraz z moczem. Jeśli będziesz planował swój jadłospis, postaraj się uwzględnić optymalną ilość witaminy B3 - za małe i za duże dawki mogą jedynie zaszkodzić Twojemu zdrowiu.

Quinoa (komosa ryżowa) - białko, błonnik i antyoksydanty [5 PRZEPISÓW]

Więcej o:
Copyright © Agora SA