Pszenica durum - z łaciny: Triticum durum - odznacza się od innych rodzajów pszenicy większą twardością i szklistością ziarna i bursztynowo-żółtą barwą. Nawet laik odróżni ją po samym kolorze - zwyczajna pszenica posiada zupełnie białe bielmo. Na wskutek przemiału ziaren powstaje semolina - niepozorna, drobna kaszka o cennych, zdrowotnych właściwościach. Semolinę stosuje się w przemysłowej produkcji kuskusu i makaronu. Zboże durum szczególne sukcesy święci w Europie i Ameryce Północnej (tam penne i spaghetti produkuje się tylko z pszenicy twardej); w Afryce popularna jest z kolei otrzymywana z niego kasza kuskus.
Makaron z semoliny ma zwartą fakturę, a po zagotowaniu zyskuje pochodzący od pszenicy, bursztynowy kolor. Pasty te wyróżnia dobra jakość i charakterystyczna konsystencja - są one wytworzone jedynie z naturalnych składników i nie potrzebują ani konserwantów, ani sztucznych barwników. Dla porównania: makarony z pszenicy zwyczajnej pochłaniają przy gotowaniu więcej wody, są lepkie i jasnoszare, przez co potrzebują nienaturalnego dodatku koloru.
Mąka gryczna, orkiszowa, z amarantusa. Jaką wybrać?
Mąka semolina z pszenicy durum dostarcza organizmowi wielu cennych wartości odżywczych. Jak wiadomo - produkty zbożowe, a zwłaszcza makarony i kasze, są koniecznym składnikiem zbilansowanego jadłospisu. Jeśli masz możliwość, wybieraj właśnie produkty z pszenicy twardej, a zapewnisz sobie bonusowy dodatek witamin, minerałów i błonnika pokarmowego . Co do witamin - najwięcej otrzymasz tych z grupy B (kwas foliowy i pantotenowy, witaminy B1, B2, B6 i PP); jeśli chodzi o minerały, w makaronach i kuskusie z pszenicy durum znajdziemy magnez, potas, fosfor, miedź, żelazo, cynk i mangan. Mąką semolina poza wymienionymi składnikami jest także bogatym źródłem białka i tłuszczów. Niski indeks glikemiczny przyczynia się do zapobiegania cukrzycy - pamiętaj jednak, żeby gotować makaron z pszenicy durum odpowiednią ilość minut. Jeśli niepotrzebnie przedłużysz proces i wyjmiesz makaron po 20 minutach, indeks wyniesie już ponad 55 (przy standardowych dwunastu jest on niższy niż 35).
Lista zdrowotnych właściwości, jakie kryje w sobie semolina, jest doprawdy imponująca. Poniżej znajdziesz tylko kilka z pozytywnych skutków, jakie wynikają z sięgnięcia po produkty z pszenicy durum:
1. Udowodniono, że semolina ma pozytywny wpływ na sprawność intelektualną. Działa tak ze względu na zawartość cynku, który jednocześnie pozytywnie oddziałuje na odporność i ma działanie antywirusowe. Ten punkt powinien zainteresować zwłaszcza osoby w okresie dojrzewania, ale i osoby starsze, którym pszenica durum może pomóc zahamować rozwój starczej demencji i dopełnić leczenie reumatyzmu, artretyzmu czy prostaty. Jeśli jesteś przyszłą mamą, sięgnij po semolinę - cynk to konieczny minerał dla prawidłowego wykształcenia się poszczególnych narządów płodu.
2. Mąka z pszenicy twardej ma dobry wpływ na wzrok i skórę , a to z kolei przez obecność luteiny. Co ciekawe - organizm człowieka nie jest w stanie sam jej sobie wytworzyć, więc musimy dostarczać jej z zewnątrz, pamiętając o niej w swojej diecie. Dzięki temu zadbamy o oczy, kondycję skóry, a równocześnie - podejmiemy środki przeciwdziałania miażdżycy.
3. Semolina dostarcza także kwasu foliowego (witaminy B9) i żelaza . Obydwa składniki są silnym wsparciem w walce z anemią (i w samej profilaktyce); kwas foliowy pomaga w wytwarzaniu krwinek, a żelazo jest odpowiedzialne za transport krwi po całym organiźmie. Podobnie jak luteinę - witaminę B9 powinno się dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem, ponieważ zapotrzebowanie przekracza właściwości wytwórcze człowieka. Nie zastanawiaj się więc dłużej i sprawdź, gdzie kupić semolinę - zmiana żywieniowych przyzwyczajeń to niewielka cena za własne zdrowie.