Artykuł pochodzi z magazynu Tylko Zdrowie . Do kupienia w środy z Gazetą Wyborczą.
Niedawno skończyłem 40 lat. Kiedy ta przełomowa data zaczynała się zbliżać, zatrzymałem się na chwilę i spojrzałem na życie z nieco innej perspektywy. Będę szczery: ta chwila refleksji sprawiła, że postanowiłem trochę zmienić podejście do własnego zdrowia.
Każdy z nas ma swoje życie - moje jest wyjątkowo specyficzne i takim je kocham - ale myślę, że niezależnie od okoliczności większość z nas pragnie zdrowej, szczęśliwej rodziny, chce jak najlepiej sprawdzać się w pracy, mieć przyjaciół, doświadczać nowych przeżyć, a przy okazji świetnie się bawić. Z pewnością nie ma na to jednego uniwersalnego sposobu, a błądzić jest rzeczą ludzką. Niemniej jednak kluczem do szczęśliwego życia zawsze okazuje się zdrowie.
Nadrzędną ideą książki "Superfood na co dzień" jest więc pomoc w dokonywaniu właściwych wyborów w zakresie odżywiania się - przez większość czasu. Jedzenie to paliwo i przyjemność, ale także lekarstwo. Postanowiłem poszukać wiedzy u najlepszych ekspertów w dziedzinie zdrowia i żywienia - lekarzy, naukowców, profesorów - i odbyć podróże do jednych z najzdrowszych miejsc na świecie; przyswoić z tego wszystkiego jak najwięcej, a następnie przekazać najistotniejsze informacje w przystępny sposób. Łącząc tę nową jakość z 30 latami doświadczenia w gotowaniu, wymyśliłem mnóstwo pysznych przepisów.
Ostro negocjowałem i przekomarzałem się z moim zespołem dietetyków - chciałem, by każde z dań zawierało produkty z różnych grup pokarmowych, bogate w składniki odżywcze , witaminy i minerały, które wzajemnie się uzupełniają, ale by dania te były również ciekawe, pomysłowe i smaczne.
Ponieważ położyłem ogromny nacisk na dietetykę, proces pisania przebiegał inaczej. Zmienił się mój styl pracy i sposób komponowania posiłków. Ta książka stała się dla mnie niemal dziennikiem!
Prażone płatki owsiane, mango, borówki i jogurt
Płatki owsiane zawierają dużo błonnika oraz fosfor i magnez .
1 porcja: 1 garść (50 g) płatków owsianych, 1 płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 czubata łyżeczka płatków kokosowych, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 1 mała garść borówek amerykańskich, opcjonalnie: woda różana, 1 małe dojrzałe mango, 1/2 banana, 1/2 limonki, opcjonalnie: miód manuka
Wsyp płatki, nasiona kopru włoskiego oraz płatki kokosowe na małą patelnię ustawioną na średnim ogniu i praż, regularnie wstrząsając patelnią, aż lekko się przyrumienią. Przesyp je do miseczki i nałóż na nie jogurt. Postaw patelnię z powrotem na ogniu. Połóż na niej borówki i wlej trochę wody oraz, jeśli chcesz, kilka kropli wody różanej - nada ona borówkom niesamowity aromat. Duś owoce kilka minut, aż popękają, tworząc rzadki sos. Łyżką przełóż sos na jogurt. Odkrój jedną część mango tuż przy pestce, ponacinaj miąższ w kratkę, tak aby nie przeciąć skórki, i wciśnij skórkę do środka, aby wypchnąć kostki miąższu i uzyskać "jeżyka" (resztę mango zachowaj na inną okazję).
Obierz banana i pokrój w plasterki. Skrop mango i banana sokiem z limonki, przełóż do miseczki z jogurtem i zajadaj. Jeśli chcesz, możesz podać danie z 1 łyżeczką miodu.
Kalorie - 329 kcal
Tłuszcze - 8,3 g
Tłuszcze nasycone - 3,4 g
Białka - 9,1 g
Węglowodany - 53,5 g
Cukier - 19,7 g
Błonnik - 8,5 g
Czas przygotowania - 10 minut
Jedz białko na śniadanie [6 SPOSOBÓW]
Superfood? Co to jest?
To superjedzenie, które ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne - jest bardzo bogate w składniki odżywcze i substancje pomagające zapobiegać chorobom. Superjedzeniem są takie dobrze nam znane rośliny, jak czosnek czy orzechy - źródło dobrych tłuszczów, witaminy E i przeciwutleniaczy. W ostatnich latach do superjedzenia zalicza się coraz więcej egzotycznych produktów, których większość można kupić w supermarketach: jagody goji - zawierają bardzo dużo antyutleniaczy, czyli związków zwalczających wolne rodniki, mają witaminę C, witaminy z grupy B i wiele mikroelementów (selen, żelazo, cynk, potas); nasiona chia - są w nich kwasy omega-3 i sporo białka; spirulina i chlorella - algi morskie bogate w białko, witaminy B, E, A oraz minerały (potas, magnez, cynk, wapń, selen, fosfor, żelazo), działają wzmacniająco i chronią wątrobę; jarmuż - zawiera sulforafan, przeciwutleniacz, który ma silne działanie antynowotworowe, a także karotenoidy oraz witaminę K.
Premiera książki - 21 października
"Superfood na co dzień. Co jeść, by dobrze się czuć"
Jamie Oliver
Wydawnictwo Insignis