De volaille - dietetyczne danie czy bomba kaloryczna?

De volaille to jedno z najpopularniejszych dań restauracyjnych i domowych. Dobrze przyrządzone kotlety de volaille zachwycają wyśmienitym smakiem. Sprawdzamy, czy to danie powinno zagościć w menu osób dbających o sylwetkę, a jeśli tak, to w jakich wariantach.

Czy kotlet de volaille to dobre danie dla aktywnych?

Ponieważ kotlet de volaille bazuje na filecie z piersi kurczaka , wydawać by się mogło, że jest to danie niskokaloryczne i zasługujące na to, aby często pojawiało się w jadłospisie osób dbających o formę. Taki filet praktycznie nie zawiera tłuszczu, a poza tym to bardzo bogate źródło dobrze przyswajalnego białka - podstawowego budulca tkanki mięśniowej oraz innych tkanek, o czym zresztą doskonale wie każdy amator aktywnego stylu życia .

Jednakże, kotlety de volaille to nie tylko pierś kurczaka, ale cały szereg dodatków, które wcale nie są już tak niskokaloryczne, jak ich podstawowy składnik, co znacznie obniża ich wartość z punktu widzenia bycia fit.

Dietetyczne fast foody [8 PRZEPISÓW]

Jak zrobić de volaille?

Tradycyjnego de volaille'a przyrządza się rozbijając piersi kurze na dość cienkie kotlety, wkładając do środka kawałek masła (wiele osób obowiązkowo umieszcza też wewnątrz kawałek żółtego sera), zwijając kotlet w roladkę, panierując w jajku i w bułce tartej i smażąc na maśle i oleju. Nie sposób nie zauważyć, ile dodatkowych kalorii zjadamy - masło (lub masło i ser) znajdujące się w środku kotleta, a także nasiąkniętą tłuszczem, jak gąbka, panierkę.

W tej wersji kotlet de volaille, choć kusi wspaniałym smakiem, aromatem i soczystością, z całą pewnością nie jest fit. Zjedzenie takiego kotleta od czasu do czasu nam nie zaszkodzi, jednak dla osób szczególnie dbających o linię , na pewno lepiej sprawdzą się kotlety de volaille w nieco zmodyfikowanej formie.

Kotlet de volaille - przepis dla dbających o linię

Dla osób walczących z nadprogramowymi kilogramami lub ogólnie dbających o dobrą kondycję, kotlety de volaille powinny przybrać nieco odchudzoną formę. Efekt najłatwiej można uzyskać eliminując takie składniki, jak: masło, żółty ser, panierka. Warto też unikać smażenia w dużej ilości oleju i masła. Ciekawą opcją będzie kotlet de volaille z pieczarkami, smażony bez panierki na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Jak go przyrządzić?

Do roztłuczonego fileta z piersi kurczaka wkładamy starte na dużych oczkach tarki i podduszone wcześniej pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie wybranymi ziołami. Następnie zwijamy kurczaka w roladkę i zabezpieczamy ją nicią lub wykałaczkami, aby uniknąć rozwinięcia się przy dalszej obróbce. Obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron na oliwie lub oleju.

Kotlety de volaille - dietetyczne wariacje

Dietetycznych wariantów kotletów de volaille jest sporo. Jako farsz, zamiast tradycyjnego masła, mogą posłużyć nam nie tylko pieczarki, ale i inne warzywa. Świetnie sprawdzi się szpinak , pomidory, papryka. Dla osób lubiących serowe nadzienie dobrą alternatywą, zamiast tłustego żółtego sera, będzie dużo chudsza mozzarella. Ciekawym urozmaiceniem może być również ananas - w tym wariancie, dla uzyskania ciekawego smaku, warto przyprawić kotlety przyprawą curry.

Jeśli chcielibyśmy zrobić kotlety de volaille w dietetycznej panierce, warto zamiast bułki tartej wykorzystać inne, dużo wartościowsze produkty. Dobrym patentem jest obtoczenie przygotowanych roladek w maślance, a potem w roztłuczonych płatkach kukurydzianych. Możemy też obtoczyć je w białku, a potem w mielonym siemieniu lnianym , otrębach lub sezamie. Zamiast smażyć nasze dietetyczne kotlety de volaille na tłuszczu, warto upiec je w piekarniku.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.