Oliwa z oliwek i jej drogocenne właściwości zdrowotne [kalorie, kcal]

Oliwa z oliwek nie bez powodu nazywana jest skarbem śródziemnomorskim, gdyż obok wyśmienitego smaku wykazuje niebywałe właściwości zdrowotne. Dlaczego warto pokochać oliwę z oliwek?

Najlepsza oliwa z pierwszego tłoczenia

Zdecydowanie najzdrowszy rodzaj oliwy z oliwek stanowi ta pochodząca z pierwszego tłoczenia. Tego typu wysokiej jakości oliwa extra virgin jest przede wszystkim niezwykle bogata w witaminę E . Dostarczana do organizmu w odpowiednich ilościach znacząco opóźnia ona procesy starzenia, wpływa pozytywnie na wygląd skóry i włosów, zmniejsza zmarszczki, a także wzmacnia odporność całego organizmu. Warto zwłaszcza nakładać oliwę z oliwek na włosy , dzięki czemu będą one jedwabiście miękkie, puszyste i błyszczące.

Oliwa z oliwek na stany zapalne i szybszy metabolizm

Trzeba następnie wspomnieć, że oliwa z oliwek jest cennych źródłem witaminy A, która zapobiega głównie powstawaniu wad wzroku. Oprócz tego zawiera ona zapobiegające rozwojowi nowotworów polifenole oraz przeciwutleniacze . Jeśli zatem z powodu podejmowanego treningu do tej pory z bólem serca rezygnowałaś z picia wina, odtąd możesz bez najmniejszych wyrzutów sumienia zastąpić je właśnie oliwą z oliwek. Kalorie to natomiast w zasadzie jedyny minus tego rodzaju oliwy. W 100 gramach znajduje się ich bowiem aż około 884.

Nie znaczy to jednak absolutnie, że oliwę z oliwek powinny wykluczyć ze swojej codziennej diety osoby dbające o szczupłą i wysportowaną sylwetkę . Przede wszystkim wspomaga ona procesy przemiany materii, a także długotrwale niweluje uczucie głodu. Jeśli nie znasz skutecznego sposobu na niekontrolowane podjadanie, wypróbuje wtedy oliwy extra virgin. Oprócz tego będzie ona również doskonałym remedium na oczyszczenie organizmu z zalegających wewnątrz ciała toksyn.

Oliwa z oliwek spożywana systematycznie znacząco obniża ponadto poziom złego cholesterolu oraz pozwala uregulować ciśnienie tętnicze. Jest także bardzo pomocna osobom cierpiącym na przewlekłą chorobę cukrzycową. Oliwę z pierwszego tłoczenia docenią także ci wszyscy, którzy zmagają się z nieustającymi stanami zapalnymi jamy ustnej. Jej właściwości antybakteryjne stanowią również doskonałą metodę przeciwdziałania próchnicy oraz bolesnym aftom.

Olej z oregano naturalnym antybiotykiem

Oliwa z oliwek do smażenia i sałatek

Oliwa extra virgin nadaje się doskonale zarówno do różnego rodzaju sałatek, a także bezpiecznie można używać jej do smażenia. Przygotowując sałatki wybieraj koniecznie oliwę tłoczoną na zimno, gdyż zawiera ona wówczas najwięcej cennych dla zdrowia składników. Do pieczenia idealna jest natomiast oliwa z pierwszego tłoczenia, która charakteryzuje się wysokim punktem dymienia, co niweluje negatywny wpływ obróbki cieplnej. Sprawdza się więc świetnie zwłaszcza do przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw mięsnych, ryb, warzyw czy naleśników.

Jeśli pragniesz więc zachować zdrowie i nieustanną witalność, koniecznie dołącz do swojej codziennej diety wysokiej jakości oliwę z oliwek. Zapomnij raz na zawsze o pieczeniu z użyciem toksycznej dla organizmu margaryny czy rafinowanych olejów roślinnych. Oliwa extra virgin to coś, czego potrzebuje każda aktywna osoba uprawiająca sport !

Olej jojoba, olej makadamia, olej arganowy, olej awokado - który olej będzie idealny dla ciebie?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.