Prosty przepis na buraczki zasmażane
Zasmażane buraczki to danie wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. W pierwszej kolejności należy wrzucić całe buraczki (koło 500 gramów) ze skórką do wody i gotować przez około godzinę. Następnie wyciągamy je z wody, obieramy i ścieramy przy pomocy tarki. Aby podsmażyć buraki będziemy potrzebować około łyżki masła, które trzeba rozprowadzić po całej powierzchni garnka. Jako zasmażka na buraczki zasmażane posłuży nam natomiast mąka pszenna w ilości około jednej łyżeczki. Dodatkowo przepis na zasmażane buraczki zawiera sól, odrobinę soku z cytryny, jedno utarte jabłko oraz małą cebulkę.
Zanim będziemy mogli wrzucić ugotowane i utarte buraczki do gotującej się wody, wcześniej dodajemy do garnka mąkę, pokrojoną na kosteczki cebulkę, a także jabłko. W trakcie gotowania nie można zapominać o mieszaniu, aby składniki się nie przypaliły. Nie przestając mieszać możemy stopniowo wrzucać buraki do wody, a na koniec doprawić szczyptą soli.
Buraczki zasmażane doskonałe dla sportowca!
Badania naukowe jednoznacznie wykazały, że regularnie spożywane buraczki pozwalają wyraźnie zwiększyć wytrzymałość organizmu u osób podejmujących trening sportowy . Fakt ten można bez wątpienia powiązać z ich nadzwyczaj bogatą zawartością składników wpływających pozytywnie na zdrowie. Również zasmażane buraczki są cennym źródłem podnoszącej odporność witaminy C, a także zapobiegającego powstawaniu skurczów mięśni magnezu. Buraczki zasmażane dostarczają oprócz tego dużych pokładów wapnia, fosforu, miedzi, potasu, cynku , kwasu foliowego, a także niezwykle rzadkich mikroelementów, takich jak lit, rubid i cez. Każdy sportowiec powinien zarazem docenić zawartość w buraczkach witamin z grupy B oraz antocyjanów.
Czerwoną barwę buraczki zawdzięczają natomiast substancji o nazwie betanina. To w głównej mierze jej zasługą są silne właściwości antybakteryjne , przeciwwirusowe, a także - podobnie jak w przypadku zawartych w buraku przeciwutleniaczy - antynowotworowe. Betaninie buraczki zasmażane (i nie tylko) zawdzięczają działanie obniżające poziom złego cholesterolu, a tym samym zapobiegające powstawaniu blaszek miażdżycowych. Systematyczne zjadanie smażonych buraczków do obiadu reguluje również ciśnienie krwi oraz podnosi sprawność seksualną u mężczyzn.
Buraczki doskonałe podczas diety!
Buraki smażone mogą także bez jakichkolwiek obaw włączyć do swojej diety ci wszyscy, którzy starają się o szczupłą i wysportowaną sylwetkę . Przede wszystkim jest to zasługa dużej zawartości błonnika w buraczkach, a także silnego działania odkwaszającego i oczyszczającego organizm z nagromadzonych toksyn. Właściwości tego rodzaju są powiązane z obecnością w burakach pektyn, które pozwalają skutecznie pozbyć się metali ciężkich. Buraczki to więc doskonały składnik detoksu oczyszczającego, który pomaga zarazem zdrowo i skutecznie schudnąć! Spora ilość błonnika w zasmażanych buraczkach to natomiast doskonała wiadomość dla osób zmagających się z problemami żołądkowymi i jelitowymi. Buraczki usprawniają ponadto funkcjonowanie wątroby oraz regulują pracę nerek. Pomimo niewątpliwej pożywności buraczków smażonych, w 100 gramach takiej potrawy znajduje się jedynie 119 kalorii.
Warto mieć także na uwagę to, że buraczki zasmażane pozwalają zaopatrzyć organizm w świetnie przyswajalne żelazo, co ucieszy przede wszystkim sportowców będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej . Oprócz tego buraczki mają udział w produkcji czerwonych krwinek, a tym samym pozwalają skutecznie zapobiegać anemii.
Smażonych buraczków nie może zabraknąć w diecie żadnej aktywnej kobiety. Przede wszystkim działają one bowiem odmładzająco, a także łagodną objawy napięcia przedmiesiączkowego. Jedzmy więc wszyscy do obiadu buraczki zasmażane! Smakują one wyśmienicie zwłaszcza w połączeniu z potrawami mięsnymi.
Dieta Dukana, dieta Atkinsa, dieta paleo. Diety odchudzające są groźne dla zdrowia?