Kruche ciasteczka - składniki
Jeżeli dbasz o linię, zapomnij wówczas o maślanych ciasteczkach upieczonych z białej mąki pszennej. Są one bardzo kaloryczne, a dodatkowo powodują uciążliwe zaparcia. Dlatego właśnie znacznie lepszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie mąki ze starej odmiany pszenicy, a mianowicie orkiszu .
Była ona polecana już przed laty przez świętą Hildegardę, która słusznie przypisywała orkiszowi cenne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, a także skutecznie oczyszczające organizm z powstających zanieczyszczeń.
Równie dobrą alternatywę dla ciastek maślanych z orkiszu mogą stanowić pyszne ciastka upieczone z mąki ryżowej lub migdałowej. Niezależnie od dokonanego wyboru, zyskujesz wówczas możliwość upieczenia domowych ciasteczek bardzo lekkich, pożywnych i przede wszystkim całkowicie wolnych od glutenu. Dzięki temu ich spożywanie nie powoduje jakichkolwiek problemów z trawieniem.
Maślane ciasteczka z mąki migdałowej to doskonałe rozwiązanie zwłaszcza dla osób cierpiących na cukrzycę, gdyż cechują się one bardzo niskim indeksem glikemicznym . Te pyszne ciasteczka to również gwarancja zaopatrzenia organizmu w cenne źródło witaminy E. Ciasteczka domowe z mąki migdałowej wpływają także na poprawę trawienia i są pomocne w odchudzaniu, ponieważ charakteryzuje je spora zawartość błonnika.
Ciasteczka z mąki ryżowej są równie smaczne i zdrowe. Przede wszystkim zawierają one wiele cennych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów, takich jak magnez, wapń , fosfor, żelazo, potas oraz cynk. Są także bogatym źródłem lignanów i fitoestrogenów.
Mąka ryżowa może być z powodzeniem stosowana do wypieków w przypadku osób, które przebywają na detoksie , gdyż nie zakwasza ona organizmu. Kruche ciasteczka z tej mąki docenią na pewno osoby uprawiające fitness, gdyż są nadzwyczaj lekkostrawne, a także znacznie mniej kaloryczne w porównaniu do pszennych ciasteczek maślanych.
Czym słodzić maślane ciasteczka?
Ciasteczka kruche na maśle zasmakują nam tylko wówczas, jeżeli będą odpowiednio słodkie. Czy jednak jesteśmy w tym przypadku skazani na wysokokaloryczny biały cukier, który posądza się o tycie oraz powodowanie wielu chorób? Nic bardziej mylnego! Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie w tym przypadku wykorzystanie do słodzenia ciasteczek miodu, stewii lub ksylitolu .
Zwłaszcza syrop z brzozy wpłynie bardzo pozytywnie na zdrowie oraz zachowanie szczupłej sylwetki. Oprócz stosunkowo niewielu kalorii (240 kalorii w 100 gramach) i lekkostrawności, posiada on bardzo silne właściwości antybakteryjne oraz przeciwwirusowe, a tym samym pozwala wyeliminować wszelkie wady białego cukru. Jest on także znacznie słodszy, dlatego ciasteczka maślane z jego dodatkiem są jeszcze smaczniejsze!
Nie ma zatem najmniejszych powodów do tego, aby obawiać się spożywania maślanych ciasteczek na diecie aktywnej osoby. Warto jednak do ich wypieku używać wyłącznie pełnoziarnistej mąki bezglutenowej , co zniweluje ryzyko przytycia, a jednocześnie pozwoli zaopatrzyć organizm w cenne składniki odżywcze. Jedzmy więc kruche ciasteczka dla smaku i zdrowia nie tylko w okresie świąt!