16 powodów dla których warto jeść gruszki

W rajskim ogrodzie rosła tuż obok jabłoni, ale nigdy nie dała się wplątać w działania Złego. Nie przegap sezonu na gruszki.

Artykuł pochodzi z magazynu Tylko Zdrowie . Do kupienia w środy z Gazetą Wyborczą.

Tylko ZdrowieTylko Zdrowie Fot. Tylko Zdrowie

Gruszki:

1. Pomagają utrzymać równowagę psychiczną.

Średniej wielkości gruszka zawiera miedź w ilości równej 15 proc. dziennego zapotrzebowania. Miedź jest minerałem niezbędnym dla zapewnienia zdrowia centralnego układu nerwowego. Jony miedzi biorą udział w przewodzeniu sygnałów nerwowych między synapsami, wzmacniając i osłabiając niektóre połączenia. To wpływa na naszą zdolność uczenia się i zapamiętywania. Dodatkowo znajdująca się w gruszkach kwercetyna to przeciwutleniacz chroniący przed chorobą Alzheimera, a epikatechina chroni przed udarami, poprawia ukrwienie mózgu i wzmacnia pamięć.

2. Walczą z wolnymi rodnikami .

Co jest w gruszce najzdrowsze? Skórka! Ma znacznie więcej cennych składników niż sam miąższ. W skórce są przeciwutleniacze, flawonoidy, substancje przeciwzapalne, a nawet - antynowotworowe, jak kwas cynamonowy. To dlatego że skórka stanowi "pierwszą linię obrony" gruszki przed infekcjami i uszkodzeniami, a także zniszczeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

3. Dostarczają witaminę K

A ta zapobiega krzepnięciu krwi i poprawia krążenie w organizmie. Osoby, których dieta obfituje w witaminę K (spożywają jej powyżej 108 mikrogramów dziennie), są o 45 proc. mniej zagrożone chłoniakami nieziarniczymi należącymi do najczęściej występujących nowotworów krwi niż te, które przyjmują jej poniżej 40 mikrogramów dziennie. Witamina K występuje w ciemnozielonych owocach i warzywach. Jest także wytwarzana przez bakterie jelitowe, więc przyjmowanie antybiotyków obniża jej poziom we krwi.

Dlaczego warto jeść szpinak?

4. Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów

Błonnik z gruszek wiąże w przewodzie pokarmowym tzw. wtórne kwasy żółciowe, których nadmiar zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Z kolei kwas hydroksycynamonowy obecny w tych owocach zapobiega rozwojowi guzów płuc i żołądka. Przeciwnowotworowe działanie ma również obecna w skórkach kwercetyna - silny przeciwutleniacz. W badaniach przeprowadzonych przez amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia i Amerykańskie Stowarzyszenie Emerytów gruszki okazały się jednym z bardziej skutecznych pokarmów ograniczających ryzyko rozwoju raka przełyku.

5. Powstrzymują zwyrodnienie plamki żółtej

Antyoksydanty zawarte w tych owocach (głównie luteina i zeaksantyna) zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, najczęstszej przyczyny utraty wzroku po 65. roku życia.

6. Wzmacniają serce

Gruszki są świetnym źródłem glutationu, przeciwutleniacza, który obniża wysokie ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Zawierają potas (średniej wielkości owoc dostarcza ponad 200 mg tego pierwiastka), minerał, który warunkuje prawidłową pracę mięśni, w tym serca. Obecna w nich kwercetyna zapobiega uszkodzeniom tętnic, a witamina K dba o sprawny przepływ krwi. Dzięki obecności sporej ilości pektyn gruszki obniżają poziom cholesterolu we krwi.

7. Łagodzą chroniczne zapalenia

Liczne flawonoidy i karotenoidy obecne w gruszkach mają silne właściwości przeciwzapalne, doskonale łagodzą bóle brzucha. Razem z jabłkami stanowią najcenniejsze źródło flawonoli spośród wszystkich owoców i warzyw, przy czym gruszki biją jabłka na głowę, jeśli chodzi o zawartość epikatechiny, flawonoidu o lekko gorzkim smaku, któremu kakao i czekolada zawdzięczają sławę leczniczego remedium.

8. Są dobrym źródłem błonnika .

Średniej wielkości gruszka dostarcza do 30 g błonnika, w tym pektynę, która zapobiega wzdęciom, zaparciom, usprawnia trawienie i chroni przed bolesnymi hemoroidami. Błonnik ułatwia przyswajanie witamin i minerałów z pożywienia, a także obniża poziom cholesterolu.

9. Zmniejszają ryzyko cukrzycy

Niektóre z gruszkowych flawonoidów poprawiają wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

10.Wzmacniają kości

Gruszki zawierają bor, minerał, który pomaga organizmowi zatrzymać wapń . Jedzenie tych owoców jest więc świetną profilaktyką osteoporozy.

11. Są dobrym źródłem kwasu foliowego

A ten jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu i zapobiega wadom wrodzonym cewy nerwowej (m.in. rozszczepowi kręgosłupa). Gruszki są więc wskazane w diecie kobiet w ciąży.

12. Leczą zapalenie gardła

Sok z gruszek czy napar z gruszek z miodem łagodzą bóle gardła, leczą zapalenie strun głosowych i pomagają oczyścić drogi oddechowe z nadmiaru śluzu.

13. Zwalczają kamienie żółciowe

Dzieje się tak dzięki wysokiej zawartości kwasu jabłkowego, który pomaga rozpuszczać złogi w woreczku żółciowym. Są też bezpiecznym smakołykiem dla osób zmagających się z kamieniami nerkowymi, z uwagi na niską zawartość szczawianów.

14. Obniżają ryzyko niedoczynności tarczycy

Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, minerał niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycowych .

15. Leczą trądzik młodzieńczy

Gruszki poleca się w okresie dojrzewania, z uwagi na wysoką zawartość witamin, minerałów, a także składników wzmacniających układ odpornościowy, co sprzyja walce z trądzikiem , wypryskami i infekcjami skórnymi.

16. Chronią przed kacem

Tak twierdzą naukowcy z australijskiej rządowej agencji ds. nauki i badań CSIRO, którzy doszli do wniosku, iż sok z gruszek przyspiesza metabolizm alkoholu i nawet nieznacznie obniża jego poziom we krwi. Zważywszy że z ostatnich badań wynika, iż kumaryna zawarta w żubrówce odstrasza komary, najlepszym napojem na jesienne spotkania towarzyskie wydaje się żubrówka z sokiem gruszkowym.

Zdrowe śniadanie - 4 błędy, które popełniasz

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.