Seler i surówka z selera - dla zdrowia, urody i formy

Seler i surówka z selera powinny być częstym gościem stołów wszystkich osób uprawiających sport i tych będących na diecie. Przede wszystkim dlatego, iż seler jest niskokaloryczny, a przy tym zawiera mnóstwo substancji odżywczych. Jakich i jak przygotować sałatki z selera naciowego?

Seler - właściwości zdrowotne

Dlaczego warto jeść seler? Niektórzy uważają, że ze względu na jego oryginalny, ostry smak - z tego powodu selery używane są często jako przyprawa w produktach spożywczych. Inni wskazują, że prócz smaku, seler może poszczycić się również niską kalorycznością (tylko 7 kalorii!) oraz wysoką zwartością cennych składników odżywczych - jak witamina C, witamina B, kwas foliowy , witaminy PP i E, beta-karoten, wapń, fosfor, cynk, magnez, potas i żelazo.

Taka bomba witaminowa potrafi oczyścić organizm z toksyn, pobudzić przemianę materii i poradzić sobie z jej efektami, ułatwić trawienie, zlikwidować zaparcia, usprawnić pracę serca oraz nerek, jak również między innymi pomóc usunąć tłuszcz. Prawda, że idealna przekąska dla każdego sportowca?

5 składników, które mogą sprawić, że sałatka cię utuczy!

Niskokaloryczna surówka z selera

Skoro już wiadomo, że seler należy jeść, warto zastanowić się pod jaką postacią będziemy go spożywać. Można go po prostu schrupać w całości, lecz można też przyrządzić pyszne surówki i sałatki z selera. Oto kilka propozycji:

1. Surówka z selera naciowego z chrzanem - Ostry smak chrzanu idealnie komponuje się ze smakiem selera naciowego. Seler oraz ogórek należy zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a następnie zalać jogurtem naturalnym wymieszanym z chrzanem, solą i pieprzem. Proste i smaczne!

2. Surówka z marchwi i selera - Prosty przepis na prostą surówkę, którą można przegryzać jako przekąskę lub też traktować jako dodatek do obiadu. Marchewkę, jabłko i selera należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane składniki trzeba wymieszać z majonezem oraz jogurtem naturalnym i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

3. Surówka z selera surowego i orzechów - Świetna surówka z selera do obiadu. Wystarczy do startych na tarce (o dużych oczkach) selerów dodać starte jabłko, mielone orzechy włoskie oraz garść rodzynek. Tak wymieszane składniki należy skropić cytryną, a następnie polać majonezem i śmietaną. Do tego dodać sól, pieprz i cukier do smaku.

Seler naciowy - sałatka

Sałatka z selerem naciowym posiada zawsze oryginalny smak - i również może być bardzo apetyczną przekąską. Dodatkowo można zapewnić sobie jeszcze więcej witamin - wystarczy wybrać odpowiednio inne składniki sałatki. Oto kilka znakomitych przepisów, które można włączyć do diety sportowca:

1. Sałatka z selerem, żółtym serem i kukurydzą - Ser żółty należy pokroić w drobną kostkę, a następnie w nieco większą kosteczkę również kilka łodyg selera. Do tego dodajemy puszkę kukurydzy, zalewamy majonezem i doprawiamy do smaku. Tego typu surówka jest także przepyszna - i zdrowa! - gdy doda się do niej pokrojonego ananasa.

2. Dietetyczna sałatka z surowego selera - Do wykonania tej sałatki potrzebujemy selera naciowego, czerwonej cebuli, pół puszki kukurydzy konserwowej oraz kubka jogurtu naturalnego i łyżeczkę musztardy Dijon. Kroimy seler (najpierw dokładnie go myjemy i obieramy z włókien) oraz czerwoną cebulę na drobne kawałki. Następnie należy do nich dodać kukurydzę i zalać jogurtem wymieszanym z musztardą. To idealna i zdrowa przekąska, która przywróci nam siły po każdym treningu!

3. Sałatka z selerem gotowanym - Obrany seler należy pokroić i chwilę pogotować, a następnie ostudzić. Dodać do niego pokrojonego pomidora, banana i ogórka, a następnie polać majonezem wymieszanym z keczupem, przyprawić do smaku i posypać posiekanym szczypiorkiem oraz wrzucić garść rodzynków.

Jak jeść mniej? 4 sprawdzone triki!

Więcej o: