Seler - właściwości zdrowotne
Dlaczego warto jeść seler? Niektórzy uważają, że ze względu na jego oryginalny, ostry smak - z tego powodu selery używane są często jako przyprawa w produktach spożywczych. Inni wskazują, że prócz smaku, seler może poszczycić się również niską kalorycznością (tylko 7 kalorii!) oraz wysoką zwartością cennych składników odżywczych - jak witamina C, witamina B, kwas foliowy , witaminy PP i E, beta-karoten, wapń, fosfor, cynk, magnez, potas i żelazo.
Taka bomba witaminowa potrafi oczyścić organizm z toksyn, pobudzić przemianę materii i poradzić sobie z jej efektami, ułatwić trawienie, zlikwidować zaparcia, usprawnić pracę serca oraz nerek, jak również między innymi pomóc usunąć tłuszcz. Prawda, że idealna przekąska dla każdego sportowca?
Skoro już wiadomo, że seler należy jeść, warto zastanowić się pod jaką postacią będziemy go spożywać. Można go po prostu schrupać w całości, lecz można też przyrządzić pyszne surówki i sałatki z selera. Oto kilka propozycji:
1. Surówka z selera naciowego z chrzanem - Ostry smak chrzanu idealnie komponuje się ze smakiem selera naciowego. Seler oraz ogórek należy zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a następnie zalać jogurtem naturalnym wymieszanym z chrzanem, solą i pieprzem. Proste i smaczne!
2. Surówka z marchwi i selera - Prosty przepis na prostą surówkę, którą można przegryzać jako przekąskę lub też traktować jako dodatek do obiadu. Marchewkę, jabłko i selera należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane składniki trzeba wymieszać z majonezem oraz jogurtem naturalnym i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
3. Surówka z selera surowego i orzechów - Świetna surówka z selera do obiadu. Wystarczy do startych na tarce (o dużych oczkach) selerów dodać starte jabłko, mielone orzechy włoskie oraz garść rodzynek. Tak wymieszane składniki należy skropić cytryną, a następnie polać majonezem i śmietaną. Do tego dodać sól, pieprz i cukier do smaku.
Seler naciowy - sałatka
Sałatka z selerem naciowym posiada zawsze oryginalny smak - i również może być bardzo apetyczną przekąską. Dodatkowo można zapewnić sobie jeszcze więcej witamin - wystarczy wybrać odpowiednio inne składniki sałatki. Oto kilka znakomitych przepisów, które można włączyć do diety sportowca:
1. Sałatka z selerem, żółtym serem i kukurydzą - Ser żółty należy pokroić w drobną kostkę, a następnie w nieco większą kosteczkę również kilka łodyg selera. Do tego dodajemy puszkę kukurydzy, zalewamy majonezem i doprawiamy do smaku. Tego typu surówka jest także przepyszna - i zdrowa! - gdy doda się do niej pokrojonego ananasa.
2. Dietetyczna sałatka z surowego selera - Do wykonania tej sałatki potrzebujemy selera naciowego, czerwonej cebuli, pół puszki kukurydzy konserwowej oraz kubka jogurtu naturalnego i łyżeczkę musztardy Dijon. Kroimy seler (najpierw dokładnie go myjemy i obieramy z włókien) oraz czerwoną cebulę na drobne kawałki. Następnie należy do nich dodać kukurydzę i zalać jogurtem wymieszanym z musztardą. To idealna i zdrowa przekąska, która przywróci nam siły po każdym treningu!
3. Sałatka z selerem gotowanym - Obrany seler należy pokroić i chwilę pogotować, a następnie ostudzić. Dodać do niego pokrojonego pomidora, banana i ogórka, a następnie polać majonezem wymieszanym z keczupem, przyprawić do smaku i posypać posiekanym szczypiorkiem oraz wrzucić garść rodzynków.