Co to jest syrop klonowy? To produkt spożywczy wytwarzany z soku klonowego, zbieranego głównie z trzech gatunków drzew - klonu cukrowego, klonu czarnego i klonu czerwonego. Na pomysł jego wytwarzania wpadli rdzenni Amerykanie - a następnie, po odkryciu Ameryki przez Kolumba, zdradzili Europejczykom sekret jego produkcji. Ci zaś udoskonalili przepis - i w takiej formie przetrwał on do dziś. Znany był jako napój energetyczny - rzeczywiście, działa rewelacyjnie.
Sok zbierany jest przy pomocy rurek, wtykanych w otwory wywiercane w pniach drzew. Do dziś produkcja syropu z soku jest całkowicie naturalna - nie stosuje się żadnych środków chemicznych, ani dodatków, przez co syrop jest zdrowy dla ludzkiego organizmu. Odparowanie soku to proces żmudny, ale dzięki temu syrop jest odpowiednio gęsty bez zastosowania konserwantów i sztucznych zagęszczaczy.
Syrop zawiera wapń , magnez, potas, sód i sporo węglowodanów - to one odpowiadają za jego właściwości energetyczne.
Właściwości syropu klonowego znane były od wieków - a współcześnie poznano je jeszcze lepiej. Przede wszystkim w syropie klonowym zawartych jest ponad 50 różnych przeciwutleniaczy , które wykazują właściwości przeciwnowotworowe (przede wszystkim przeciw rakowi prostaty oraz rakowi płuc), antybakteryjne oraz przeciwcukrzycowe.
Ponadto syrop wspomaga działanie antybiotyków , a więc dzięki niemu łatwiej wyleczyć się na przykład z silnego przeziębienia.
Do czego syrop klonowy może być dodawany? Jak już wspomniano we wstępie, to idealny zamiennik cukru , słodzików i miodu. Z pewnością o wiele zdrowszy, będący rozwiązaniem problemów z alergią na miód, która obecnie dotyka wielu ludzi. Kto się odchudza i dba o swoją formę powinien też wiedzieć, że syrop klonowy ma zdecydowanie mniej kalorii i więcej minerałów.
Poza tym syrop klonowy od wieków stosowany był przez Indian jako dodatek do potraw - tak jak sól w naszej kulturze. A zatem syrop z klonu może być dodatkiem do sałatek, napojów, ciast, deserów, jogurtów, śniadań, sosów, a także obiadów - również tych mięsnych oraz rybnych.
Po raz pierwszy syrop klonowy na odchudzanie zaproponował Stanley Burroughs w 1941 roku. Wiele znanych celebrytek nawet i dziś korzysta z wylansowanego przez niego sposobu - z doskonałym skutkiem. Właśnie dlatego syrop klonowy i dieta to dobre połączenie - nawet mimo sporej dawki cukru, jaka w nim tkwi. Wszystko dzięki dużej zawartości fruktozy, która - jak udowodniono - posiada bardzo niski indeks glikemiczny , równy IG17.
Podstawą diety odchudzającej z syropem klonowym w roli głównej jest napój przygotowany z połączenia:
- 3 szklanek letniej wody
- 2 łyżek syropu klonowego
- 2 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki
- 1/10 łyżeczki pieprzu cayenne
Syrop klonowy przyjmowany w takiej postaci powinien zastąpić 1 lub nawet 3 posiłki w ciągu dnia. Kuracja odchudzająca z zastosowaniem aż 9 szklanek napoju dziennie może trwać od 5 do 14 dni - i ponoć świetnie oczyszcza organizm z wszelkich toksyn. Czy zatem warto pić syrop klonowy? Warto - i to bez względu na to, czy walczymy na siłowni o większe mięśnie, czy też o spadek wagi.
Dla większości ludzi jeszcze jedno jest istotne, nim kupią syrop klonowy - cena. Czy to drogi produkt? Niekoniecznie - za butelkę 250 mililitrów zapłacimy nieco ponad 20 lub 30 złotych. Oczywiście, wszystko zależy jednak od rodzaju syropu, na jaki się zdecydujemy i konkretnego sklepu, w którym dokonamy zakupu.
Najlepiej szukać syropu klonowego klasy A lub B - one nie posiadają żadnych dodatków i są najzdrowsze.