Przywróćmy krowie mięso do łask
Wołowina jest przede wszystkim źródłem kreatyny . Osobom, które dbają o wyrzeźbioną i zdrową sylwetkę, nie jest to obce słowo. Kreatyna zwiększa masę mięśni, a co za tym idzie, poprawia wydolność i sprawność fizyczność. Mięso wołowe jest ogromny źródłem witaminy B6 , co usprawnia metabolizm i co ważne - poprawia odporność i funkcjonowanie układu nerwowego. Po za tym odpowiada za prawidłowe kurczenie mięśni, w tym mięśnia sercowego. Posiada też witaminę B12, która odpowiada za przeciwdziałanie niedokrwistości - bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Czerwone mięso ponadto wpływa na poprawę funkcjonowania pamięci, koncentrację i bystrość umysłu. Nie można też zapominać o składniku jakim jest L-karnityna . Substancja też jest stosowana w leczeniu niewydolności krążenia, choroby wieńcowej, miażdżycy naczyń krwionośnych. Dlatego też mięso czerwone powinno się znaleźć w diecie osób intensywnie pracujących fizycznie, sportowców. Mięso jest dawcą najważniejszych pierwiastków dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu - potasu , magnezu i cynku. Substancje te usprawniają procesy przemiany materii, optymalizując działanie systemu nerwowego, ale i odżywiają kości, mięśnie i stawy.
Wołowina szczególnie dla kobie t
Ogromna zawartość żelaza w mięsie wołowym sprawia, że zaleca się jego spożywanie szczególnie kobietom w trakcie miesiączki. Dlatego też w czasie menstruacji u kobiet wzrasta zapotrzebowanie na żelazo . Medycyna wykorzystuje ten pierwiastek w leczeniu niedokrwistości. Zalet spożywania wołowiny jest mnóstwo, jak i metod jej przygotowania. Mamy wiele przepisów na smaczne i zdrowe przygotowanie wołowiny.
Bitki wołowe
Dosyć tradycyjny pomysł na zastosowanie mięsa wołowego w kuchni, ale zawsze smaczny i zdrowy. Przepis ten też nie wymaga ogromnych, kulinarnych zdolności, a trochę cierpliwości. Rozbitą wołowinę i pokrojoną na plastry doprawiamy przyprawami. Potem odstawiamy wołowinę na około pół godziny by zdążyła się przegryźć. Później wrzucamy plastry na patelnię i obsmażamy. Później dosmażamy cebulkę, a ta gdy będzie gotowa, dorzucamy do niej powrotem usmażone bitki i zalewamy pół litrem wody. Dodajemy do tego liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, pieprz i doprowadzamy do wrzenia. Wtedy zmniejszamy temperaturę do minimum i dusimy mięso przez godzinę. Potem możemy już tylko zająć się doprawianiem sosu solą i pieprzem oraz dodaniem jednej łyżki mąki rozpuszczonej w połowie szklanki wody. Sos doprowadzamy do wrzenia i pilnujemy by nie powstały w nim grudki. Możemy wybrać również opcję z sosem grzybowym-pieczarkowym. Potrzebujemy 200g grzybów lub pieczarek w zależności od sezonu i naszych upodobań. Grzyby przekładamy do miseczki i zalewamy 250ml gorącej wody, odstawić na 30 minut. Później wyciągamy grzyby z wody, której nie wylewamy, bo możemy później oblać nią usmażone mięso dla intensywniejszego smaku. Później wrzucamy grzyby na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy do momentu ich zarumienienia. Dodajemy do nich cebulę, czosnek i dosmażamy.
Gotowe bitki podajemy wedle uznania, z ziemniakami lub najróżniejszymi sałatkami . Taka potrawa będzie doskonałym źródłem substancji odżywczych, a mięso wołowe tak przygotowanie nie straci korzystnych dla organizmu składników, o których drogocennym wpływie dla zdrowia wspomnieliśmy wcześniej.