Kwas chlebowy - nie tylko smaczny, ale i zdrowy!

Kwas chlebowy to napój z ogromną tradycją, ale cały czas niedoceniany. A szkoda! Nie dość, że działa orzeźwiająco, skutecznie potrafi gasić pragnienie, to jest jeszcze opozycją do wszystkich sztucznie słodzonych napojów. Jakby tego było mało, to posiada mnóstwo cennych składników, które działają na korzyść naszego organizmu. Jest niesamowicie zdrowy: wzmacnia odporność, wspomaga układ trawienny, pomaga w leczeniu wielu dolegliwości.

Historia kwasy chlebowego

Od XVI kwas chlebowy był napitkiem narodowym w Rosji i na Ukrainie. Do XIX jego produkcja była ogromną tajemnicą, którą posiadały nieliczne domostwa, zakonni mnisi lub klauzurowych. Później rozpoczęła się jego fabryczna produkcja na szerszą skalę. Ten napitek mający ponad 1000 lat wraz ze swoimi cudownymi właściwościami został na nowo odkryty przez człowieka.

Kawa żołędziowa, czyli nowa odsłona małej czarnej

Produkcja kwasu chlebowego

Kwas chlebowy otrzymuje się przez alko-kwasową fermentację żytniego lub razowego chleba, do którego dodaje się rodzynki lub drożdże. Kwas chlebowy zaliczany jest do napojów bez alkoholowych, mimo że jego zawartość wynosi od 0,07 procenta do 2,2%. Cechuje go spora zawartość drożdży i niski odczyn bakteryjny. Kwas chlebowy jest naturalnie gazowany, dzięki technologii wytwarzania zbliżonej do produkcji piwa .

Zalety i właściwości kwasu chlebowego

Prócz wspaniałego smaku, kwas chlebowy zawiera wiele cennych dla organizmu składników. Posiada witaminę B , która odpowiada za stymulację wzrostu i rozwoju organizmu. Natomiast obecna tam witamina C ma działanie uodparniające. Wzmacnia układ odpornościowy - osoby pijące kwas chlebowy trzy razy rzadziej chorują na grypę. Enzymy i bakterie kwasu mlekowego wspomagają i regulują mikroflorę jelitową - sprawnie działające jelita wpływają na kondycję skóry, przemianę materii (co powoduje przeciwdziałanie chorobom wynikającym z otyłości), wspomaga trawienie, alergie, układ sercowo-naczyniowy (zapobieganie chorobom układu krążenia). Kwas chlebowy posiada również mnóstwo składników mineralnych i witamin kwasu mlekowego, które skutecznie wspomagają leczenie dolegliwości w takich chorobach jak: astma, osteoporoza, choroba Parkinsona, cukrzyca, schorzenie jelit, stwardnienie rozsiane, zapalenie stawów, bóle mięśni , a nawet pomaga w walce z migreną.

Warto wspomnieć o małej zawartości kalorii w kwasie chlebowym, w odróżnieniu od innych napojów. W 100 ml napoju znajduje się około 30 kcal, więc nie przeszkodzi on w żadnej diecie . Najwyżej ocenianymi przez konsumentów firmami produkującymi podpiwki - kwas chlebowy są Van Pur i Augustowianka. Zważywszy na cenę tego produktu, zastanawiającym jest spadek jego popularności. Mówimy o cenach już od 2 złotych, po kwasy ze sklepów ekologicznych - do 10 złotych.

Przepis na kwas chlebowy

Kwasu chlebowego nie musimy kupować w sklepie, a niedużym wysiłkiem i bez drogich nakładów finansowych wykonać w domu. Wystarczy 1kg suchego pieczywa razowego i 0,5kg żytniego, około 10 litrów wody, 30 dag cukru, 4dag drożdży, 10 dag rodzynek. Przepis jest prosty. Pokrojone pieczywo w kromki wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy gazą i zostawiamy na dobę w temp. pokojowej, w trakcie zbierając powstający osad. Po tym czasie przecedzamy. Dodajemy do tego cukier i drożdże rozpuszczone w 1 litra letnio - ciepłego płynu i znowu przykrywamy gazą. Teraz zostawiamy to w ciepłym miejscu na dobę, to czas fermentacji. Kiedy kwas zacznie się pienić, przecedzamy go po raz drugi i rozlewamy do słoików bądź szklanych butelek - ważne by były szczelnie zamykane i miały grube szkło. Tak rozlaną substancję zostawiamy na 3 dni w chłodnym miejscu, by móc po tym czasie wyciągnąć to jako prawdziwy kwas chlebowy, gotowy do spożycia. Większość radzi, by jednak odczekać dłużej z degustacją substancji, by uzyskać lepsze walory smakowe.

Matcha - zielony skarb Japonii

Joga z Zuzą. Brakuje ci energii o poranku? Te sekwencje jogi pomogą Ci się obudzić!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA