Chłodnik z botwiny dla zdrowia i urody
Zupa z botwiny spożywana regularnie wpływa niezwykle korzystnie na zdrowie. Przede wszystkim chłodnik z buraków jest nadzwyczaj bogatym źródłem wielu witamin i minerałów . Jego walory powinni docenić zwłaszcza wegetarianie, gdyż buraczki za sprawą sporej zawartości żelaza, pozwalają zapobiegać rozwojowi anemii. Ponadto zupa z botwinki wyrównuje niedobory witamin C, A oraz E, a także wszelkich witamin z grupy B . Jakby tego było jeszcze mało, botwinka doskonale rozgrzewa organizm, a dzięki sporej zawartości błonnika, znacząco poprawia proces trawienia. Jest ponadto bogata w mangan, magnez, cynk, wapń , miedź oraz sód.
O chłodniku litewskim warto także wspomnieć tym wszystkim, którzy cierpią na trwale obniżony nastrój, słabą odporność , a także miewają problemy z zachowaniem koncentracji. Zupa z botwiny wpływa jednocześnie doskonale na usprawnienie procesów pamięci, a także pozwala nieco zatrzymać procesy starzenia organizmu. Młode buraczki to zarazem świetny kosmetyk, gdyż ich spożywanie pozwala nadać skórze zdrowy i atrakcyjny koloryt. Za sprawą dużej zawartości magnezu zapobiegają również nagłym i bolesnym skurczom u sportowców podejmujących długotrwały trening .
Chłodnik z buraków posiada także właściwości antynowotworowe , co jest zasługą bardzo wysokiej zawartości polifenoli oraz przeciwutleniaczy. Naukowcy zauważyli zwłaszcza pozytywny wpływ leczniczy spożywania zupy z botwinki w przypadku osób cierpiących na białaczkę. Botwinka za sprawą dużej zawartości wapnia jest także pomocna w leczeniu między innymi osteoporozy .
Zupa z botwinki nie jest jednak zalecana osobom zmagającym się z kamicą nerkową. Zawiera bowiem spore ilości niewskazanych w przebiegu tej choroby szczawianów.
Chłodnik z botwiny a dietetyczność
Chłodnik litewski to niewątpliwie zupa, którą do swojego codziennego jadłospisu mogą bez wyrzutów sumienia włączyć osoby będące na diecie redukcyjnej. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że tego rodzaju zupa z botwiny w 100 gramach zawiera nie więcej aniżeli 64 kalorie. Jest to także posiłek wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu, co zapewne docenią aktywne osoby uprawiające sport, które rzadko mają czas, aby godzinami przesiadywać w kuchni.
Przepis na botwinę w czasie upałów
Aby ugotować chłodnik litewski konieczne będzie zaopatrzenie się w jeden pęczek botwinki, razem z młodymi buraczkami. Jednocześnie zupa z botwinki wymaga dodania rzodkiewek, zielonego ogórka, 1,5 litra jogurtu naturalnego lub greckiego, czosnku, szczypiorku, koperku oraz ewentualnie jajka, co jednak zwiększy kaloryczność.
Liście botwinki należy starannie posiekać, a buraczki po wcześniejszym obraniu pokroić na kosteczki. Następnie włożyć je do garnka, wlać około szklankę wody i dusić nie dłużej niż kilkanaście minut. Po ostygnięciu buraków dodajemy do nich jogurt, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami i przyprawami. Aby chłodnik litewski mógł skutecznie chłodzić, należy przygotowaną zupę włożyć na kilka godzin do lodówki.