11 powodów dla których warto jeść grzyby

Choć wegetarianie od nich nie stronią, to z biologicznego punktu widzenia grzyby nie są warzywami. Nie są też oczywiście zwierzętami, choć niektóre z nich potrafią polować na owady. Czym wobec tego są?

Artykuł pochodzi z magazynu Tylko Zdrowie . Do kupienia w środy z Gazetą Wyborczą.

Kiedyś uważano, że ponieważ się nie ruszają i zamieszkują stale w jednym miejscu, to są roślinami. Ale kiedy im się dokładnie przyjrzano, zauważono, że ścianki ich komórek zbudowane są z chityny, tego samego materiału, z którego budują swoje pancerzyki owady. Czym więc w końcu są grzyby ?

Są... grzybami. W 1969 r. biolodzy usunęli je z królestwa roślin i utworzyli dla nich odrębne królestwo. Te nieco tajemnicze twory z kulinarnego punktu widzenia są równie zdrowe jak najzdrowsze warzywa . Oto powody, dla których warto włączyć je do swojej diety.

Dietetyk radzi: Co jeść jesienią?

1. Są niskokaloryczne . Jedna szklanka posiekanych surowych białych grzybów zawiera przeciętnie 15 kcal, 0 g tłuszczu, 2,2 g białka, 2,3 g węglowodanów (w tym 0,7 g błonnika).

2. Zawierają witaminy i minerały. Są bogate w witaminy z grupy B , takie jak: ryboflawina, kwas foliowy, tiamina, kwas pantotenowy i niacyna. Zawierają też sporo unikalnych składników mineralnych, takich jak selen, potas, miedź, żelazo i fosfor.

3. Wegańskie, a mają witaminę D . To jedyny wegański produkt, który w sposób naturalny (a nie przez uzupełnienie w procesie obróbki spożywczej) zawiera witaminę D.

4. Pomagają zachować linię . Niezwykle ważną funkcję w utrzymaniu właściwej wagi pełni błonnik, który daje poczucie sytości, a zarazem utrzymuje wysoki poziom metabolizmu i zapewnia sprawne trawienie . W ścianach komórkowych grzybów znajdziemy dwa rodzaje błonnika - beta-glukany i chityny, które zmniejszają apetyt. Beta-glukany zmniejszają wchłanianie cukru, produkcję insuliny i redukują poziom cholesterolu we krwi , obniżając ryzyko chorób związanych z otyłością.

W zachowaniu właściwej wagi pomaga również odpowiedni poziom witaminy D (niedobór witaminy D w miesiącach zimowych związany z mniejszą ilością światła słonecznego jest prawdopodobnie jedną z głównych przyczyn zimowego przybierania na wadze). Z kolei witamina B6 obecna w sporej ilości w grzybach poprawia wchłanianie cynku , który zmniejsza wilczy głód i apetyt na słodkości, natomiast inne witaminy z grupy B zapewniają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a co za tym idzie - wysoki metabolizm.

5. Poprawiają pamięć dzięki sporej zawartości choliny, składnika niezbędnego w niemal wszystkich działaniach układu nerwowego - regulacji snu, napięcia mięśniowego, procesach uczenia się i zapamiętywania. Cholina utrzymuje właściwą strukturę błon komórkowych, pomaga w transmisji impulsów nerwowych, reguluje wchłanianie tłuszczu i łagodzi przewlekłe stany zapalne .

6. Zmniejszają ryzyko nowotworów dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Grzyby mają tyle przeciwutleniaczy co najzdrowsze z warzyw - marchew, pomidory, papryka, dynia czy fasola. Przeciwnowotworowe działanie ma również ukryty w grzybach selen - powstrzymuje wzrost guzów, działa przeciwzapalnie, a dodatkowo wzmacnia funkcjonowanie enzymów wątroby i pomaga w unieszkodliwianiu niektórych związków rakotwórczych. Działanie przeciwnowotworowe ma także zawarta w grzybach witamina D - reguluje cykl wzrostu komórek. Kwas foliowy z kolei odgrywa ważną rolę w syntezie DNA i procesach naprawczych, zapobiegając powstawaniu mutacji.

7. Pomagają walczyć z cukrzycą . Dieta bogata w błonnik sprzyja obniżaniu poziomu cukru we krwi u chorych na cukrzycę typu 1, a także poprawia poziom cukru, lipidów i poziom insuliny u zmagających się z cukrzycą typu 2. Szklanka siekanych grzybów zawiera 7-10 g błonnika, co stanowi jedną trzecią dziennego rekomendowanego zapotrzebowania.

8. Wzmacniają serce. Spora dawka witaminy C, błonnika i potasu to koktajl wymarzony dla serca i zdrowego układu krążenia . Spożywanie grzybów, które są bogate w potas i mają bardzo niską zawartość sodu (o ile nie przesadzimy z solą w procesie przygotowania), pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko nadciśnienia i chorób układu krążenia. Zaledwie 3 g beta-glukanu dziennie (tyle ile jest w połowie szklanki siekanych białych grzybów) może obniżyć poziom cholesterolu o 5 proc. Układ krążenia wspomaga również obecna w wielu gatunkach grzybów miedź.

9. Budują odporność. Beta-glukan, błonnik zawarty się w ścianach komórkowych grzybów, pobudza układ odpornościowy i produkcję białych ciałek w szpiku kostnym. Również selen poprawia odpowiedź immunologiczną, chroni przed przeziębieniami i stymuluje produkcję limfocytów typu T.

Te zdjęcia, sprawią, ze zaczniesz jeść zdrowo. 10 kont na Instagramie, które warto śledzić

Uwaga : nadmierne spożycie beta-glukanów może być niekorzystne dla osób, które cierpią na choroby autoimmunologiczne, takie jak toczeń, astma, reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane.

10. Zwalczają stany zapalne . Reakcję zapalną inicjuje organizm, by chronić się przed działaniem szkodliwych bodźców, np. zakażeniem bakteryjnym czy wirusowym. Zapalenie nie jest złe samo w sobie, bo służy leczeniu. Problem się zaczyna, gdy proces zapalny się wymyka spod kontroli, przedłuża, a czynniki zapalne zwracają się przeciwko własnemu organizmowi. Tak dzieje się w wielu chorobach chronicznych, m.in. otyłości , cukrzycy, miażdżycy, artretyzmie czy chorobie Alzheimera.

Australijscy naukowcy z University of Western Sydney przebadali 115 popularnych produktów spożywczych i doszli do wniosku, że grzyby charakteryzują się nieoczekiwanie silną umiejętnością łagodzenia stanów zapalnych - usuwania cytokin i wolnych rodników. Spośród wszystkich badanych gatunków najskuteczniejsze okazały się boczniaki.

11. Łagodzą stres . To mniej znana zdrowotna korzyść jedzenia grzybów. Większość z nich zawiera znaczące ilości witamin z grupy B - ryboflawinę (witamina B2), niacynę (B3), kwas pantotenowy (B5). Niedobór witamin z grupy B powoduje zaburzenia układu nerwowego: stres, wzmożony niepokój, nerwowość , niepewność, drażliwość i trudności z koncentracją.

Czystek. Ma opóźniać starzenie i chronić przed rakiem. Naprawdę to potrafi?

Więcej o: